• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook Gentse vrouwen gaan voor de beker in finale tegen Standard: “Weer van dat!”

  Gent Ladies

  Kunnen de Gent Ladies na 2017 voor de 2e keer de Beker van België winnen?

  AA Gent kan dit seizoen niet 1 maar 2 keer de beker winnen. Want behalve de mannen hebben ook de Gent Ladies zich geplaatst voor de finale. Standard is maandag de tegenstander, het wordt al de zesde (!) keer dit seizoen dat beide ploegen tegen elkaar spelen. “Op den duur denk je wel “weeral van dat.""

  De bekerfinale wordt de tweede keer Standard–Gent in 6 dagen, want toevallig speelden de clubs afgelopen woensdag ook al tegen elkaar op de eerste speeldag van de play-offs. De Gent Ladies kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar verloren nog met 3-2.

   

  In de finale krijgen ze dus een ideale gelegenheid om revanche te nemen. “We gaan met veel ambitie en zelfvertrouwen”, zegt speelster Tine Schryvers. “Als wij 100% zijn, pakken we die beker.”

  "Competitie staat nog heel ver achter"

  Schryvers is een wintertransfer van Gent. Na 7 jaar buitenland keerde ze terug naar België. Haar laatste club was Kristianstads in Zweden. Hoe kijkt zij naar de Belgische Super League, waarin de zes clubs al 4 keer tegen elkaar spelen in de reguliere competitie en waarbij de top 4 in de play-offs nog eens twee keer tegen elkaar speelt? “Het verschil met de Zweedse competitie is groot, we staan nog heel ver achter”, is haar duidelijke conclusie.

   

  “In Zweden zijn ze 20 jaar geleden begonnen met een plan en vrouwenvoetbal is daar nu de op 1 na grootste sport van het land. Net als in Noorwegen heeft de voetbalbond daar veel meer middelen ter beschikking gesteld. Hier mag de bond toch nog wat meer moeite doen. Want het talent is er zeker. Maar als het geld er niet is, dan trekt dat talent naar het buitenland en wordt de competitie hier zwakker.”

  Te weinig ploegen

  Is er in de 7 jaar die Schryvers weg was toch iets veranderd? “Ja toch wel, bijvoorbeeld hier in Gent kan ik nu 6 keer per week trainen, dat is zoals in Zweden. Het is wel pas het eerste jaar dat ze dit doen, maar ze zijn grote stappen aan het zetten. Maar je zit sowieso met te weinig ploegen in die hoogste klasse, dat is een probleem.”


  Schryvers is er dus nog maar een paar maanden. Maar voor haar ploeggenote Kassandra Missipo wordt de bekerfinale al het zesde duel met Standard. “We kennen elkaar vanbinnen en vanbuiten, maar zullen ze toch proberen te verrassen. Het is natuurlijk wel jammer, zoveel keer tegen elkaar moeten spelen, op den duur denk je “’t is weer van dat”. Maar ik denk dat de bond en de clubs aan het samenwerken zijn om dat op te lossen”, zegt Missipo.

  Missipo

  Kassandra Missipo in actie in de bekermatch tegen OH Leuven.

  Terugkeer BeNe-League?

  “Mijn voorkeur gaat naar de terugkeer van de BeNe-League”, vult trainer Dave Mattheus aan. “Desnoods met eerst een Belgische competitie en nadien play-offs met de Nederlandse clubs. Want ik denk dat wij nu wél onze voet kunnen zetten naast de Nederlandse teams. In elk geval, er moet iets gebeuren om het Belgische clubvoetbal positief te laten evolueren. Ik hoop dat wie daarvoor verantwoordelijk is het nodige doet.”

   

  Want een zwakke competitie betekent dat talent sneller naar het buitenland trekt. Iets wat Red Flame Missipo (21) ook van plan is? “Ik heb zeker die ambitie, maar ik wacht het goeie moment af en het moet ook passen met m’n studie. Bovendien als je te snel vertrekt, kom je ook sneller terug. Als ik ga, is het de bedoeling dat je me even niet meer ziet”, lacht Missipo.

  "Meer connectie met mannenteam"

  Tot slot nog even terug naar die bekerfinale. “We kregen al felicitaties van de mannen, ja”, zegt coach Mattheus. “Altijd leuk natuurlijk. Sowieso krijgen we de laatste tijd meer steun, merken we ook meer connectie tussen het mannen- en het vrouwenteam.”


  En als ze naast de beker grijpen is er ook nog de titel. Al wordt dat een zware strijd met Anderlecht en Standard, zeker na de nederlaag eerder deze week. “Maar we gaan er nog vol voor”, zegt Missipo. “We moeten ervoor zorgen dat we geen spijt zullen hebben. Dat we niet hoeven te zeggen: “Hadden we maar dit of dat”, als Anderlecht of Standard punten laten liggen.”