• home
 • video
 • pas verschenen

  "Kandidaten voor het werelduurrecord gaan zich nu in de haren krabben"

  " "

  Maarten Vangramberen was de tv-man ter plaatse voor het werelduurrecord.

  Met 55,089 km heeft Victor Campenaerts een muur gesloopt in de geschiedenis van het werelduurrecord. "Hij heeft heel wat ambities van andere renners in de kiem gesmoord", weet Sporza-journalist Maarten Vangramberen, die een klepper als Tom Dumoulin niet meteen een poging ziet wagen.

  Zo fris als een vis

  Het is heel straf wat Victor Campenaerts gepresteerd heeft. Met zijn prestatie in Mexico sloopt hij die magische grens van 55 kilometer. En hij snoept het record af van niemand minder dan Sir Bradley Wiggins. Dat is een hele grote naam in de wielerwereld en nu heeft Campenaerts hem geklopt met ruim 500 meter. Daarmee heeft hij geschiedenis geschreven.


  En toch leek hij niet "pompaf", zoals Campenaerts zelf zou zeggen. Eddy Merckx beschreef zijn werelduurrecord en hij vond dat het ergste wat hij ooit had gedaan. Hij wou nog 3 dagen Mexico verkennen, maar hij heeft 3 dagen op zijn bed gelegen. "Het zwaarste uur uit mijn carrière", noemde Merckx zijn wereldrecord. Nooit had hij zo veel pijn gevoeld. 

   

  Toen ik Campenaerts enkele minuten na zijn geslaagde poging enkele vragen stelde, was hij al moppen aan het tappen. Hij zat er zo fris als een vis. Of zo leek het toch. Hij was alleszins ontzettend snel hersteld van zijn prestatie.

  Dumoulin zal nu weinig zin hebben

  Met 55,089 km heeft Campenaerts heel wat ambities van andere renners in de kiem gesmoord. De jonge Deen Mikkel Bjerg had plannen, maar nu zal hij zich een keer in de haren krabben. Net als vele andere renners.


  Tom Dumoulin en wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis zouden een (nieuwe) poging kunnen ondernemen, maar dan moeten ze zich er even maniakaal als Campenaerts op toeleggen. Afwachten of ze dat ervoor over hebben.


  Dumoulin mikt alvast eerst op grote rondes. Na de Giro wil de Nederlander ook een keer de Ronde van Frankrijk winnen. Momenteel zal hij weinig zin hebben om het record van Campenaerts aan te vallen.

  Tom Dumoulin

  Tom Dumoulin concentreert zich eerder op de grote rondes.

  Olympisch goud in Tokio

  Grote rondes gaat Victor Campenaerts niet winnen. Hij leeft zich uit in het chronowerk. Dat kan hij binnenkort opnieuw laten zien in de Ronde van Romandië én in de Ronde van Italië. Daarin richt hij zijn pijlen op de slottijdrit in Verona.


  Daarna mikt Campenaerts ongetwijfeld op de wereldtitel in Yorkshire. Vorig jaar had hij al bijna zilver te pakken en nu is zijn niveau alleen maar verhoogd dankzij dit project.

   

  Zijn grootste doel wordt de olympische titel in Tokio volgend jaar. Het tijdritparcours ligt hem en na dit project weten we dat hij als geen ander kan toeleven naar een wedstrijd.
  Daarom schuif ik Campenaerts naar voren als een van de grootste medaillekandidaten in België.

   

  Maarten Vangramberen

  VIDEO: Onze reporters blikken terug op de aanval van Campenaerts