• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Val achtervolgde Langeveld: "Ik bevroor vaak in de afdaling naar de Kwaremont"

  De zware crash van Langeveld in 2012.

  De val van Niki Terpstra in de Ronde van Vlaanderen riep nare herinneringen op bij Sebastian Langeveld. De Nederlander, gisteren te gast in Extra Time Koers, kwam zelf in 2012 loodzwaar ten val in de Ronde. "Ik heb er begeleiding voor gezocht", zegt Langeveld over de mentale gevolgen na de smak. 

  "Ik raak mijn remmen aan, terwijl dat eigenlijk niet mag"

  Volgens Sebastian Langeveld werd de val van Niki Terpstra veroorzaakt door een bidon in het peloton. De Nederlander van EF-Education First weet als geen ander hoe je van het ene op het andere moment uit de Ronde van Vlaanderen kunt verdwijnen.

   

  In 2012 week Langeveld, toen kopman bij GreenEdge, uit naar het fietspad in de stormloop naar de voet van de Oude Kwaremont. In volle vaart knalde hij tegen een wegspringende voetganger.

   

  "Ik moet eerlijk zeggen: dit jaar was pas de eerste keer dat ik in die afzink goed geplaatst zat voor de Oude Kwaremont", vertelde Langeveld in Extra Time Koers. "Ik ben een paar keer als 80e opgedraaid omdat ik bevroor in die afdaling."

   

  "Ik heb er zelf ook begeleiding voor gezocht. Je rijdt met een snelheid van 80 km/u en het gaat soms nog gekker. Ik blijf soms nadenken: ik raak toch mijn remmen aan, terwijl dat eigenlijk niet mag."

  Boonen: "In de Tour zag ik iemand op een rolstoel knallen"

  Sebastian Langeveld stelde na de Ronde van Vlaanderen vast hoe supporters nog altijd op het fietspad staan te drummen om een glimp van het peloton te zien.

   

  Vanuit het peloton kwam er gisteren ook een duidelijke oproep: "Wij mogen nog steeds op fietspaden rijden die niet afgesloten zijn van de weg", klonk het. "Ga daar dus niet staan."

   

  In de Ronde werd in de aanloop naar de Muur een crash met een toeschouwer in een rolstoel nipt vermeden, maar Tom Boonen rakelde een anekdote op met een minder goeie afloop.

   

  "In de Tour heb ik iemand op een rolstoel zien knallen", vertelde Boonen. "Iedereen stond naar voren gebogen en zette op het laatste moment een stap naar achteren. Die toeschouwer in zijn rolstoel zat daar. 15 man ging erover. Wie maakt dan de fout?"