• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Toppers passen voor Scheldeprijs: "Nu begint blijkbaar het spel van zondag naar zondag"

  De populariteit van de Scheldeprijs lijkt af te nemen.

  Tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wordt vanmiddag met de Scheldeprijs een aangenaam tussendoortje geserveerd. Maar de topsprinters en de kasseiprotagonisten laten deze semiklassieker links liggen. José De Cauwer: "Het is, op de monumenten na, almaar moeilijker om de absolute top tegen elkaar te laten rijden."

  "Koersen worden door trainingsopbouw sneller geskipt"

  Zoek vanmiddag niet naar topsprinters Elia Viviani, Dylan Groenewegen of Caleb Ewan. De snelle mannen halen hun neus op voor de Scheldeprijs, de koers die lange tijd bekend stond als "het officieuze WK voor sprinters".

   

  "Sprinters als een Sagan zouden hier kunnen meedoen, maar hij voelt zich misschien ook al niet meer geroepen", legt José De Cauwer uit. "En andere spurters zoals Viviani hebben andere plannen met onder meer de Giro."

   

  "Het ideale beeld samenkrijgen van alles en iedereen die in aanmerking komt voor een bepaalde koers, dat lukt steeds minder."

   

  "Vroeger zou en wilde iedereen op een bepaalde koers aanwezig zijn, nu worden koersen door trainingsopbouw en andere factoren sneller geskipt. Het is, op de monumenten na, almaar moeilijker om de absolute top tegen elkaar te laten rijden."

  Ex-winnaar Kittel.

  "Eigen gezicht en eigen deelnemersveld"

  Ook de toppers voor de kasseiklassiers - zoals Sagan, Van Avermaet, Stybar en Naesen - sturen hun kat. "De tijd dat iemand als Van Avermaet hier aan de start stond en dacht te kunnen winnen, is voorbij. Dit zijn typische koersen die hun eigen gezicht en hun eigen deelnemersveld krijgen."

   

  "Wouter Vandenhaute heeft er naar gestreefd om van woensdag naar zondag te koersen. Nu begint blijkbaar het grote spel van zondag naar zondag."

   

  "Deze koers valt er dus tussen. Het is ook een andere koers en zondag volgt met Parijs-Roubaix een zeer specifieke koers, waar ook nog heel veel materiaaltesten voor gebeuren. De renners worden daar bij betrokken."

   

  "Dat deze koers ook als training opgevat kan worden? Ja, maar er is natuurlijk het gevaar voor valpartijen. Vroeger werden ploegen ook al eens half verplicht om deel te nemen voor startgeld of iets extra's, maar nu is dat allemaal geprofessionaliseerd. Je krijgt nu een deelnemersveld van renners die denken dat ze hier iets kunnen doen."

  De tenoren uit de Ronde zijn hier niet aanwezig.

  "Jonge talenten ontdekken? Zeker, dat vind ik helemaal niet erg"

  De Scheldeprijs is bovendien geen WorldTour-koers en wil misschien ook meer evolueren van een sprinterskoers naar een waaierkoers. "Ja, maar hoezeer je een koers ook wil sturen, dat blijft moeilijk."

   

  "Het is niet omdat je een koers aanpast, dat je daarom andere renners of winnaars hebt. Maar men probeert in deze koers de Schelde langs het parcours zoveel mogelijk tot uiting te laten komen en met de wind kan het vandaag ook attractief zijn."

   

  Deze koers is ook een gelegenheid om nieuwe talenten te ontdekken, zoals Fabio Jakobsen, de verrassende winnaar van vorig jaar. "Zeker, en dat vind ik hoegenaamd niet erg", stelt José De Cauwer.

   

  "Net daarom vind ik Nokere Koerse en Dwars door Vlaanderen geweldige koersen. Het zijn niet de Sagans van deze wereld die daar winnen, maar je leert er wel jonge renners kennen. Van der Poel is nu een ander verhaal, maar daar zijn ze zeer trots dat hij nu al op de erelijst staat. En misschien zegt Vandenhaute dat over een paar jaar ook over Bettiol."