• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts: "Van der Poel is de morele winnaar van de Ronde"

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts analyseert de 103e Ronde van Vlaanderen.

  Alberto Bettiol heeft zijn naam in de annalen van de wielergeschiedenis gebeiteld met zijn zege in de Ronde van Vlaanderen. Toch zal Michel Wuyts vooral iets anders bijblijven van de 103e editie: "Het is weer een gemiste kans voor jongens als Van Avermaet, Stybar en Lampaert."

  De zege van Bettiol is voor veel mensen een verrassing. Is dat ook voor Michel Wuyts het geval?

   

  "Ja. En toch ook niet , want ik had hem bij de outsiders gezet. De Italiaan was vierde na Van Aert en Van Avermaet in E3 en werd tweede in de tijdrit in de Tirreno. Dan heb je wel wat in huis."

   

  "Hij heeft de naam wat lui te zijn, niet echt een trainingsbeest zijn. Al zou dat veranderd zijn. Hij is op stage geweest in de bergen en is daar met gunstig gevolg van teruggekeerd. Zijn ploegmaats vergelijken hem met Bettini: sterk bergop, snel aan de streep, kan een tijdrit neerzetten. Alleen kwam dat er tot dusver allemaal niet uit."

  Balen voor Van Avermaet: "Wijst op frustratie"

  Vooral Greg van Avermaet baalde over de zege van Bettiol, zijn vroegere ploegmakker bij BMC. “Het is een groot talent, maar hij is lui en stond vorig jaar te dik”, zei Van Avermaet.

   

  "Dat wijst op ontgoocheling en frustratie. Hij wil zijn lievelingskoers winnen. En nu gaat de zege naar een ex-ploegmaat die vorig jaar voor hem niets deed. Een drama."

  "Ik zou van Asgreen een kopman maken"

  Naast Bettiol op het podium stonden de Deen Kasper Asgreen en Alexander Kristoff. Dat was niet meteen het verwachte plaatje. 

   

  "Het complete podium was een grote verassing. Kasper Asgreen nam vandaag de plaats in van een wispelturige Stybar, een slechte Gilbert en een nerveuze Lampaert. Hij vervulde de rol van pelotonmenner naast Tim Declerq. Van bij de start in de aanval en een finale om u tegen te zeggen. "

   

  "Asgreen is een tijdrijder van opleiding. De Deense school staat erom bekend

  grote talenten op te leiden en daar heeft Patrick Lefevere een neus voor. Als je dat allemaal kan, zou ik daar een kopman van maken."

   

  "Kristoff is een ander verhaal. De Noor heeft al 2 monumenten op zak en won onlangs Gent-Wevelgem. In een sprint na 270 kilomteter moet je al van goeden huize zijn om hem te vloeren. Hij is uiteindelijk nog de meest normale naam op het podium."

  "Vanmarcke was de ideale bliksemafleider"

  Bettiol was na afloop van de koers vol lof over ploegmaats Sebastian Langeveld en vooral over Sep Vanmarcke. Wat was die laatste zijn aandeel?

   

  "Sep Vanmarcke heeft een wonderlijk aandeel in deze zege. Hij was afgeschreven voor de finale van de Ronde en dacht hier 120 km mee te doen en dan te stoppen in functie van Roubaix."

   

  "Maar dan trekt hij ten aanval op de tweede keer Kwaremont. Hij fungeerde heel lang als bliksemafleider. Bettiol kon zich op die manier laten meedrijven en krachten sparen voor de sterke finale aanval."

  "Wat Van der Poel deed, zag ik nog niemand hem voordoen"

  De hamvraag is: was het verhaal van de koers anders gelopen zonder de valpartij van Mathieu van der Poel? 

   

  "Hij is in elk geval de morele winnaar. Maar wat heb je daaraan? Je moet overeind blijven om de Ronde te winnen. Maar wat hij doet, die inhaalrace, dat heb ik hem hier nog niemand zien voordoen op dit Ronde-parcours."

   

  "“Hoe is het mogelijk dat hij zo blijft doorstomen?”, hoor ik vanuit de ploegwagen zeggen. Vandaag had een bladzijde in het wielrennen omgedraaid kunnen worden. Met Van der Poel zou de  Ronde een andere richting kunnen uitgaan. Maar dat is slechts uitstel."

  "Gemiste kans voor Van Avermaet, Lampaert, Stybar,..."

  Was dit een gemiste kans voor de favorieten? "Ja. Dat mag je rustig stellen. Vooral omdat het een tijd is van nivellering. De mannen van boven de 30 zitten aan hun zenit. Daarnaast komen de jongeren duwen. Dan krijg je een brede spreidstand omdat in de toekomst de kansen kleiner zullen worden."

   

  "Van Avermaet, Lampaert , Stybar,... Voor hen is er een mooie kans weg. Hoe vaak krijg je ze? Vraag het maar aan Sep Vanmarcke. Ooit in zak en as na een tweede plek in Roubaix. Hij was toen 24. Toen zei ik hem dat hij die ooit wel zou winnen. Maar hij is nog niet verder gekomen. Gemiste kansen komen niet altijd terug."