• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Heb geen behoefte aan nog eens een ereplaats"

  Greg Van Avermaet hoopt in zijn 13e Ronde van Vlaanderen eindelijk te kunnen winnen.

  Greg Van Avermaet begint zondag al aan zijn 13e Ronde van Vlaanderen. Topfavoriet is hij dit keer niet, maar toch mikt Van Avermaet op het allerhoogste. "Nog eens tweede of derde worden, dat interesseert me eigenlijk niet. Ik heb al genoeg op dat podium gestaan", zegt hij.

  De Ronde van Vlaanderen winnen, is al jarenlang een doel van Greg Van Avermaet. Meer dan tien jaar geleden, in 2008, werd hij al achtste. Vele ereplaatsen later blijft de Ronde een blinde vlek op zijn palmares. "Winnen is blijkbaar moeilijk voor mij", beseft hij.

   

  "Ik heb al verschillende keren de benen gehad om de Ronde te winnen. Maar het heeft ook al een paar keer tegengezeten. In 2016 brak ik bij een val mijn sleutelbeen, een jaar later vielen we in de achtervolging op Gilbert op de Oude Kwaremont. Het moet allemaal eens meezitten, want winnen is altijd al moeilijk geweest voor mij."

   

  Ook dit voorjaar stapelt Van Avermaet de ereplaatsen op. Veel voldoening haalt hij daar niet meer uit. "Ik ben twee keer tweede en een keer derde geweest in de Ronde van Vlaanderen. Ik heb er geen behoefte aan om nog een vierde keer op dat podium te staan. Veel liever wil ik eindelijk eens eerste kunnen worden. Ik ben 33 en besef dat de jaren snel voorbijgaan. De kansen op winst worden almaar schaarser."

  Er hebben er drie bewezen dat ze zich topfavoriet mogen noemen: Wout Van Aert, Zdenek Stybar en Bob Jungels.

  Greg Van Avermaet

  "Als ik niet nerveus zou zijn, zou er iets niet kloppen"

  In Vive Le Vélo gisteravond noemde Tom Boonen Greg Van Avermaet niet bij de favorieten. Zijn naam viel ook niet bij de andere gasten, Eddy Planckaert en sportjournalist Mart Smeets. "Of dat me prikkelt? Nee, eigenlijk niet. Ik heb ook niet gekeken naar Vive Le Vélo. Ik zie in deze periode al meer dan genoeg fietsen rond mij", glimlacht Van Avermaet.

   

  "Voor mezelf vind ik dat ik een van de kandidaat-winnaars ben. Maar ik zet mezelf misschien niet in de top-3 van grootste kanshebbers. Die rol is voor Wout Van Aert, Zdenek Stybar en Bob Jungels. Zij hebben bewezen dat ze heel goed zijn. Daaronder heb je mannen als Naesen, Lampaert, Gilbert en ikzelf. Ook wij kunnen winnen."

   

  Is het een voordeel dat misschien niet iedereen op het wiel van Van Avermaet zal rijden? "Goh, ik denk niet dat ik er met mijn status onopvallend tussen kan fietsen. En al zeker niet met die opvallende oranje trui.  Iedereen beschouwt me als underdog of favoriet. Ik zal dus sowieso in de gaten gehouden worden. 13e keer, goede keer? Het nummer 13 heeft me nog geen ongeluk gebracht, dus ik kan alleen maar hopen dat het dit keer lukt."

   

  Na al die jaren blijft ook Van Avermaet nerveus voor een koers als de Ronde van Vlaanderen. "Dit is de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor mij. Er is sowieso een zekere nervositeit nodig. Als die er niet zou zijn, dan zou er iets niet kloppen."

  Foto's van de laatste verkenning (let op de gouden fiets) en de persconferentie

  Het hele gesprek met Greg Van Avermaet: