• home
 • video
 • pas verschenen

  Beste uit Vive le vélo: Mathieu is een Belg en champagnedouches

  Tom Boonen, Eddy Planckaert en Mart Smeets waren deze week de laatste tafelgasten van Karl Vannieuwkerke.

  In Vive le Vélo, Leve de Ronde blikt Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten vooruit naar de hoogdag van het Vlaamse wielervoorjaar. Kijk hieronder naar enkele fragmenten uit de laatste aflevering van deze week.

  Nederland ligt niet wakker van de Ronde

  In het Antwerpse MAS schoven Tom Boonen, Eddy Planckaert en Mart Smeets mee aan de tafel. Die laatste kreeg meteen als gestopte wielercommentator in Nederland de vraag hoe graag hij vroeger naar Vlaanderen kwam. 

   

  "Heel graag, want hier is het te doen. Het ruikt hier in Vlanderen naar Stijn Streuvels. Dat is een geur van ergens tussen de twee wereldoorlogen,  natte klei, een pint en eerlijke, oprechte mensen met lelijke boerenkoppen."

   

  Smeets blijkt echter een soort van uitzondering te zijn, want de Nederlandse sportkranten liggen niet wakker van Vlaanderens Mooiste. "Geen enkele krant in Nederland heeft nog maar iets geschreven over de Ronde. Deze week verscheen er wel wat over de zege van Mathieu van der Poel hier. Zo zie je maar. Er ligt maar één grens tussen onze landen, maar het verschil is zo groot."

  Van der Poel is een Belg

  De naam van Van der Poel is gevallen. Planckaert is onder de indruk van zijn talent. "Iemand als Mathieu, en ik volg het wielrennen al van kinds af aan, heb ik nog nooit gezien. Hij durft de koers te maken, valt aan en controleert tegelijk ook nog."

   

  Veel bewondering langs Belgische zijde dus, maar die lijn wordt echter niet doorgetrokken naar Nederland. "Neen, want Mathieu is een Belg", zegt Smeets. "Hij komt uit het veldrijden, en dat is een Belgische sport. Jullie trekken in de winter het veld in, wij in Nederland trekken schaatsen aan."

  Jungels op dezelfde manier als Gilbert en Terpstra?

  De tafelgasten waren unaniem: Van der Poel is een grote kandidaat om de Ronde zondag te winnen. Ze plaatsen ook nog Bob Jungels, Zdenek Stybar, Peter Sagan en Wout van Aert bij de topfavorieten. 

   

  Voor Boonen is Jungels de grote favoriet. "Hij is de geknipte man om van ver te gaan. Er zal minder naar hem gekeken worden dan naar een Stybar, die minder vrijheid zal krijgen."

  Champagne Showers

  Wie zijn status als favoriet kwijt is momenteel, is Oliver Naesen. De renner van AG2R heeft last van een bronchitis. Planckaert komt met een mogelijke uitleg. "Ik vind het kwalijk dat renners op een podium elkaar volspuiten met champagne. Als je minutenlang daar dan staat met een nat shirt, loop je zo snel een verkoudheid op."

  Van Avermaet: "Ben iets dominanter dan vorig jaar"

  Ook de naam van Greg Van Avermaet wordt niet zo vaak genoemd. We lieten hem daarom zelf aan het woord. Hij had een babbeltje met Maarten Vangramberen.

  Sammy Neyrinck op bezoek bij het trio van Trek

  Trek-Segafredo trekt naar de Ronde van Vlaanderen met het trio Jasper Stuyven, John Degenkolb en Mads Pedersen. Die laatste eindigde vorig jaar als tweede. Redenen genoeg voor Sammy Neyrinck om naar het team te trekken.

  Wereldkampioen of de Ronde?

  Degenkolb kreeg in het vorige fragment de vraag wat hij het liefst zou winnen: de Ronde of het WK. De Duitser ging voor de wereldtitel. En ook al zitten we in Vlaanderen en zijn we zot van de koers, Planckaert begrijpt hem wel. "Wereldkampioen worden, is toch wel het ultieme."

  Uitsmijter: het magische cijfer 9

  Kijk naar de volledige uitzending van Vive le vélo (04/04)