Ga naar de inhoud

Aernouts begint aan triatlonseizoen: "Topvorm niet altijd nodig om te winnen"

Bart Aernouts, vorig jaar 2e in Hawaï, vormt dit jaar een eenmansploeg.

Zondagochtend om half zeven duikt triatleet Bart Aernouts in Nelson Mandela Bay (Port Elisabeth) in het water om aan de Ironman Zuid-Afrika te beginnen. Na zijn 2e plaats in Hawaï wil Aernouts zijn nieuwe seizoen openen met een goed resultaat, "al ben ik nog niet in topvorm".

Zaterdag 13 oktober 2018: Bart Aernouts wordt tweede in Kailua Kona. Alleen de Duitser Patrick Lange is in de afsluitende marathon nog iets sneller. Kort na Hawaï maakte Aernouts bekend dat hij het BMC-Uplace-team verliet. Met een handvol Belgische sponsors gaat hij voor een prestigieus eenmansproject. Het ultieme doel, winnen op "The Big Island".

 

Zondag staat Aernouts aan de start in Port Elisabeth. Finishen volstaat om een startbewijs voor Kailua Kona te bemachtigen. “Ik kan zonder druk beginnen. Een griepje niet te na gesproken heb ik een winter zonder zorgen achter de rug. De stap naar de nieuwe sponsors, nieuwe omkadering, nieuwe fiets, kledij,... is vlot verlopen. Ik vind er ook een nieuwe motivatie in."

 

"Alles was vlug geregeld, zodat ik snel hebben kunnen focussen op de training. Da’s leuk. Ik heb gesproken over de paar procentjes die het verschil maken tussen winst en een ereplaats. Nu heb ik met coach Luc van Lierde nog gewerkt op de manier waarmee we Hawaï hebben voorbereid. De details werken we verder uit als de grote doelen van het seizoen eraan komen.”

"In Zuid-Afrika vergelijkbare omstandigheden als in Hawaï"

Aernouts vindt in Port Elisabeth een sterk deelnemersveld met onder anderen de ex-winnaars Kyle Buckingham en Ben Hoffman en David McNamee, de Brit die derde werd in Hawaï.

 

“Ironman Zuid-Afrika is de eerste grote race van het seizoen", zegt Aernouts. “Er zijn nogal wat kwalificatieslots voor Hawaï, dus zie je hier een sterk veld. Da’s goed, ik kan me al eens meten met de concurrentie, zo weet ik meteen waar ik sta."

 

"Het is ook een selectieve en eerlijke race in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met Kona: hitte, wind. In het fietsen en het lopen kunnen, zeker op het einde, grote verschillen worden gemaakt."

 

"Mijn ambitie is uiteraard groter dan finishen. In een eerste wedstrijd is het nog moeilijk inschatten. Ik heb nog niet de topvorm, maar dat is niet altijd nodig om te winnen. Ik ervaar geen druk en ga me amuseren. Zoals ik me nu voel, moet ik in de buurt kunnen komen van de overwinning.”