• home
 • video
 • pas verschenen

  "Prijzengeld optrekken voor vrouwen vind ik geen prioriteit, minimumloon wel"

  Annemiek van Vleuten

  Annemiek van Vleuten is een van de sterkste vrouwen op een fiets.

  De Nederlandse toprenster Annemiek van Vleuten neemt het in Vive le vélo op voor haar collega's. "Het zou mooi zijn als we allemaal met een minimumsalaris kunnen koersen", stelt de tweevoudige wereldkampioene tijdrijden.

  Groot niveauverschil door loonkloof

  Annemiek van Vleuten was gisteren een van de gasten in onze wielertalkshow Vive le vélo, Leve de Ronde. Als nummer 7 in Dwars door Vlaanderen had ze net 130 euro prijzengeld opgestreken.

   

  "Voor de winnares lag er 350 euro klaar. Dat vind ik nog erger", reageerde de Nederlandse, "maar het prijzengeld is het allerlaatste waar we aan moeten denken."


  "Voor de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen ligt de prioriteit nu niet bij het prijzengeld gelijkstellen met dat van de mannen. Het zou veel mooier zijn als we in 2020 - waar ze ook naartoe willen - allemaal met een minimumsalaris kunnen koersen. Dan kan iedereen in het peloton voltijds fietsen, want daardoor krijgen we nu nog dat grote niveauverschil."

  "Roglic wist precies hoe hard ik reed"

  Annemiek van Vleuten voelt veel respect van haar mannelijke collega's. "Ik train ook regelmatig met ze", vertelt de renster van Mitchelton-Scott. "Vorig jaar was ik op hoogtestage met Tiesj Benoot, dit jaar met Laurens De Plus."

   

  "Zij weten ook hoe snel we omhoog rossen. Natuurlijk is dat wat langzamer, maar de verschillen worden wel kleiner. En dat oogst respect."

   

  "Het valt me op dat ze mijn prestaties volgen", gaat de wereldkampioene voort. "Roglic kwam onlangs naar me toe en hij wist precies dat ik 48,6 km/u reed op het WK tijdrijden", glundert ze.

   

  VIDEO: Annemiek van Vleuten wint de Strade Bianche

  "Beginnen fietsen na voetbalblessure"

  Annemiek van Vleuten (36) is pas op haar 25e met fietsen begonnen. "Ik heb eerst gestudeerd en gevoetbald, maar een knieblessure gooide roet in het eten. Ik werd op training onderuitgehaald door een ploegmate, ik had een kruisband gescheurd en het enige alternatief was fietsen. Eigenlijk moet ik haar dankbaar zijn", lacht de Nederlandse wielerkampioene, die haar carrière startte met een tweedehandsfiets van Jan Janssen.

  VIDEO: Hoogtepunten carrière Annemiek van Vleuten