• home
 • video
 • pas verschenen

  "Laat je vooral niets wijsmaken: Racing Genk wil kampioen worden"

  Peter Vandenbempt staat stil bij de uitgangspositie van Racing Genk, dat met 4 punten voorsprong aan Play-off I begint.

  Racing Genk sloot de reguliere competitie als leider af en snijdt Play-off I vanaf poleposition aan. Houdt Genk die eerste plaats na tien speeldagen nog vast? Peter Vandenbempt: "Racing Genk is echt wel gewapend om kampioen te worden, ook zonder Pozuelo."

  Peter Vandenbempt over Racing Genk:

  • Racing Genk is minder uitgesproken favoriet dan een paar maanden geleden.
  • Pozuelo? Trossard moet de handschoen opnemen.
  • Genk moet kunnen omgaan met de nervositeit van POI.
  • Het moet dit jaar de vruchten plukken van een paar jaar uitstekend werken.

  Is Racing Genk de titelfavoriet?

  Ik denk dat Racing Genk minder favoriet is dan twee maanden geleden. Hoe je het ook draait of keert, de affaire rond Pozuelo heeft er toch ingehakt. Dat is ten koste gegaan van de prestaties, de kwaliteit van het spel vaak en vooral ook van de resultaten.

   

  De realiteit is toch dat Genk maar 1 van zijn laatste 5 competitiewedstrijden heeft kunnen winnen. Dat was soms door de omstandigheden, maar dat maakt toch eigenlijk dat Genk niet meer die overtuiging heeft dat het zelfs in moeilijke momenten wel goed zou komen in een wedstrijd.

   

  Ze maakten vaak het verschil op basis van fysieke kracht, op basis van het feit dat ze tegenstanders knock-out hadden gespeeld in het laatste kwartier. Dat geloof is minder.

   

  Daartegenover staat dat Genk de beste resultaten heeft gehaald in de onderlinge confrontaties, maar je moet dat ook relativeren. Na 10 jaar weet iedereen dat de topduels in de competitie niet dezelfde zijn als in POI. Als het echt om de prijzen gaat en je de nervositeit van POI eraan toevoegt, zijn dat andere wedstrijden. Het zegt iets, maar tegelijkertijd ook niet al te veel.

   

  Voor Genk is het belangrijk om een goeie start te maken. Als je thuis een goed resultaat haalt tegen Anderlecht, kan de trein weer vertrokken zijn. Die laatste match tegen Zulte Waregem liet vermoeden dat het betere voetbal en de frisheid er weer waren. Je zag weer het vloeiende combinatiespel. Dat werd niet gekoppeld aan een resultaat, maar dat kan de aanzet geweest zijn om daar een ankerpunt in te vinden om POI goed in te gaan.

   

  Ze zijn nog een van de favorieten, maar minder uitgesproken dan een paar maanden geleden. Clement hamert er ook op dat ze de beste ploeg geweest zijn in de competitie. De cijfers geven Genk ook gelijk. Alleen ligt dat natuurlijk net iets verder in het verleden. Genk is een terechte "kampioen" van de competitie. Alleen: daar zat geen stijgende curve bij, zoals bij Gent wel. Maar dat haperen kan je niet los zien van Pozuelo.

  Hoe vangt Genk het vertrek van Pozuelo op?

  Pozuelo was een van de beste spelers in onze competitie. Er is geen enkele ploeg die er zo 2 of 3 heeft lopen en hem makkelijk kan vervangen. Hij was het hart en het verstand van de ploeg. Ploegmaats konden bij hem altijd de bal kwijt.

   

  Dat zag je zo in zijn invalbeurt in die Europese match in Praag. Hij viel in en iedereen wist precies weer wat ze moesten doen. Het hele seizoen is het voetbal van Genk daar op afgestemd geweest. Hij heeft die rol ook met verve gespeeld. Hij was de man van assists en goals, maar vaker nog van pre-assists.

   

  Hij maakte de beslissende opening tegen een gesloten verdediging. Hij versnelde het spel als het moest en temporiseerde als het nodig was. Hij was de draaischijf. Als je dat wegneemt, dan heeft dat natuurlijk een gigantisch grote impact. Je zag dat Genk eronder leed. Dat kan ook niet anders, omdat hij dingen zag en ze ook veel sneller kon uitvoeren dan iemand anders.

   

  Je kunt zeggen dat het aan anderen is om die leemte in te vullen. Trossard wil dat heel graag doen. Hij vindt misschien wel van zichzelf dat hij die rol kan invullen, maar dat is moeilijk gebleken de voorbije weken. Het is de grote uitdaging voor Trossard om 80-85 procent van die rol op zich te nemen. Hij moet de handschoen opnemen en Genk bij de hand nemen als aanvoerder. Daar ligt voor hem toch een soort sleutelrol.

  "Het is de vraag hoe Genk omgaat met de stress van POI"

  De grote kracht van Racing Genk is de kwaliteit van de kern. Die is ook vrij ruim. Er zijn posities waar Clement kan wisselen zonder kwaliteitsverlies. De terugkeer van Berge is ongelofelijk belangrijk. Als hij doorgroeit, is hij Europese klasse. Hoeveel tijd heeft hij nodig om zijn allerbeste niveau te halen? De wedstrijden volgen elkaar snel op en voor iemand die maandenlang niet gevoetbald heeft, kan dat wel eens een probleem zijn.

   

  De spelersgroep is ook hecht. Ik denk niet dat dat een fabel is. Het hangt goed aan elkaar. De fysieke paraatheid is ook altijd de grote kracht geweest van dit Genk. En de mogelijkheid bestaat dat Genk weer echt goed gaat voetballen. Je hebt patronen, looplijnen en er wordt gestructureerd verdedigd en aangevallen. Ze hebben met Samatta een geweldige spits. Ik zie hem niet stilvallen in POI. En op Vukovic kunnen ze bouwen.

   

  Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Aidoo moet foutloos blijven als hij in de ploeg blijft. Lucumi vind ik een betrouwbaardere optie. En de jongens op de flank moeten ook kwaliteit blijven brengen.

   

  Het is natuurlijk de vraag hoe Genk omgaat met de stress in POI. Dat is in de kleedkamer zo, bij de trainer en ook in de bestuurskamer. Je moet kunnen omgaan met de nervositeit van POI. Kalm blijven als het even tegenzit, niet te veel druk zetten van in het begin bij een eventuele 0 op 6: dat kunnen managen vanuit de bestuurskamer wordt ook een belangrijke factor. Maar voor alle duidelijkheid: Racing Genk is echt wel gewapend om kampioen te worden, ook zonder Pozuelo.

  "Het moet dit jaar de vruchten plukken van een paar jaar uitstekend werken"

  Het gaat nu om de titel en bij Genk houden ze graag de druk af. Ze zeggen: we hebben nu al Europees voetbal en dat was de belangrijkste ambitie voor het seizoen. Laat je dat vooral niet wijsmaken: Genk wil kampioen worden.

   

  Ik zal niet zeggen dat het seizoen mislukt is als het geen kampioen wordt, maar het zou wel een kolossale ontgoocheling zijn. Net omdat je het hele jaar zo goed bent geweest en dat je toch door het geval Pozuelo je kansen misschien verminderd ziet. Dit seizoen is het jaar waarin Racing Genk moet oogsten.

   

  Het is een proces van jaren, dat in gang gezet is door Peter Maes. Hij heeft de kleedkamer uitgekuist, heeft er een soort discipline ingebracht en heeft de ethiek van het werken bijgebracht. Je kunt zeggen dat Stuivenberg er een snuifje voetbalvernuft aan heeft toegevoegd. En Clement heeft het helemaal afgemaakt.

   

  Dit elftal is op dit moment op zijn hoogtepunt, met jonge spelers die een paar jaar gerijpt hebben en klaar zijn om op Belgisch niveau te oogsten en dan de stap te zetten naar een betere competitie.

   

  Het kan niet anders dat er aan het einde van het seizoen een aantal spelers weggaat. Samatta: zeker. Berge: zeker. Trossard misschien ook. Mæhle wordt nu al het hof gemaakt door clubs uit de Premier League. Volgend jaar zal Genk een ander elftal zijn en moet er opnieuw gebouwd worden. Het moet dit jaar de vruchten plukken van een paar jaar uitstekend werken.

  Play-off IPlay-off I klassement

    PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1KRC Genk 521062219811
  2Club Brugge 501072119118
  3Standard 401045117161
  4Antwerp 39104421216-4
  5KAA Gent 35103611015-5
  6Anderlecht 3210163819-11