• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Anderlecht heeft gigantisch veel te verliezen in POI"

  " "

  Peter Vandenbempt belicht alle Play-off I-ploegen.

  Wat is er na een annus horribilis nog mogelijk voor Anderlecht in Play-off I? "Anderlecht is beter, constanter en solider geworden dan 3 of 4 maanden geleden. Maar op basis van de voorbije maanden zet ik hen toch 1 of 2 trappen lager dan Genk en Club", blikt Peter Vandenbempt vooruit.

  Peter Vandenbempt over Anderlecht:

  • Anderlecht is op dit moment geen geloofwaardige titelkandidaat.
  • Fred Rutten heeft goed ingeschat welk vlees hij in de kuip had en heeft Anderlecht daar naar laten voetballen.
  • Ik denk niet dat Rutten en Arnesen denken dat ze met deze groep kampioen kunnen worden.
  • We kunnen ons blindstaren op Verschaeren, maar hij is de enige jongere die overblijft.
  • POI halen was het minimum minimorum, zelfs met deze groep in dit jaar.

  Wat verwacht je van Anderlecht in Play-off I?

  Voor mij is Anderlecht op dit moment geen geloofwaardige titelkandidaat. Oké, 13 op 15 is goed gedaan in de eindsprint, maar je moet die wedstrijden ook een beetje relativeren.

   

  Anderlecht heeft kwaliteit, maar er is toch een verschil - zeker in de breedte - tussen enerzijds Genk en Club en anderzijds Anderlecht. Om nu te zeggen dat Anderlecht plots in POI de overwinningen aan mekaar zal rijgen, zou me eerlijk gezegd verbazen.

   

  Wat wel waar is: in bepaalde topwedstrijden heeft Anderlecht misschien beter gepresteerd dan het resultaat liet uitschijnen. Ik denk aan de matchen op Genk, Standard en AA Gent. Daar kunnen ze zich aan optrekken.

   

  Anderlecht is beter, constanter en solider geworden dan 3 of 4 maanden geleden. Maar op basis van de voorbije maanden zet ik hen toch één of twee trappen lager dan Genk en Club. Als je me vraagt of Anderlecht kampioen kan worden, dan zeg ik: alles kan, maar neen, dat niet. 

  "Deze trend is toch al een paar jaar ingezet"

  Je moet eens de film afspelen van de voorbije 4 à 5 jaar. Ik zou zeggen: deze trend is toch al een paar jaar ingezet. Alleen is Anderlecht er op een of andere manier toch in geslaagd om nog een resultaat te halen en kampioen te worden.

   

  Maar je had bepaalde structuren die zachtjesaan verouderd waren, de club was blijven hangen en evolueerde niet echt mee met de moderne tijden. Het is niet een proces van het voorbije anderhalf jaar.

   

  Natuurlijk hebben de overname, de onzekerheid en de onervarenheid van Coucke en Devroe op dit niveau bijgedragen tot dit horrorjaar, of zelfs twee horrorjaren.

   

  Het is jammer voor een coach als Hein Vanhaezebrouck, dat hij uitgerekend op dat moment in die club terechtkomt en niet op een ander moment waarbij de basis breder was. Maar dit proces is al een paar jaar ingezet en het zal veel arbeid vragen om dat helemaal te keren.

  Wat is de verdienste van Fred Rutten in dit Anderlecht?

  De grote verdienste van Fred Rutten is dat hij voor de pragmatische aanpak heeft gekozen. Ik denk niet dat hij ongelofelijk hoog oploopt met de pure kwaliteit van de totale kern. Ik denk dat Frank Arnesen daar ook min of meer zo over denkt. Ik denk niet dat zij geloven dat ze met deze ploeg kampioen kunnen worden.

   

  Rutten heeft goed ingeschat welk vlees hij in de kuip had en heeft zijn ploeg daar naar laten voetballen. Namelijk: een goeie organisatie: we hoeven niet noodzakelijk de bal te hebben, zoals de traditie van het huis wil, we willen niet dominant zijn, wat Vanhaezebrouck vanuit zijn eigen natuur altijd wilde zijn. Rutten heeft voor een soort defensieve stabiliteit gezorgd, waardoor die ploeg zachtjesaan meer vertrouwen heeft gekregen. 

   

  Je hebt de ontbolstering van Verschaeren en enkele spelers zoals Kums halen weer hun niveau. Hij haalde de voorbije weken misschien zelfs zijn beste niveau sinds hij op Anderlecht is gekomen. Aangezien spelers zich beter voelen bij deze aanpak, heeft Rutten resultaten kunnen halen. Waardoor het geloof in eigen kunnen en een goeie afloop groter is geworden bij deze groep. 

   

  Het realisme van Rutten is zijn grote kwaliteit geweest. Misschien heeft hij ook zichzelf verloochend door dat te doen. Hij heeft bijvoorbeeld ook de toestemming gekregen, veronderstel ik, om de jeugd even opzij te zetten. Ook dat is de realiteit. We kunnen ons blindstaren op Verschaeren, maar hij is de enige die overblijft. 

   

  Rutten mag Appiah op de rechtsachter zetten en Saelemaekers is het grootste slachtoffer. Amuzu is ook tweede keus. En ik ben benieuwd wat er met Bornauw zal gebeuren na zijn blessure. Alles kaderde in de filosofie: we moeten resultaten halen en we gaan dat op een gedisciplineerde en wat behoudender manier doen dan we van Anderlecht mogen verwachten. Slotsom: hij heeft gedaan wat van hem gevraagd is.

  "Vergis je niet: de druk is groot bij Anderlecht"

  Anderlecht heeft gigantisch veel te verliezen in deze play-offs. Voor zover ik weet is er geen champagne ontkurkt toen er zekerheid was over POI. Het was het minimum minimorum, zelfs met deze groep in dit jaar, om POI te halen. Als Anderlecht straks geen Europees voetbal haalt, dan is dat een catastrofe voor deze club. Vergis je niet: de druk is groot bij Anderlecht om van deze play-offs iets te maken.

   

  De titel is anders dan in andere jaren geen must, hoewel er misschien nog een paar stiekem van dromen. Van Anderlecht wordt wel verwacht dat ze resultaten halen en ze hebben wel een aantal extra troeven om te doen vermoeden dat ze het goed zullen doen, op hun niveau dan.

   

  Bolasie vind ik echt een superaanwinst. Hij is de allereerste bekende wintertransfer die hier voor een half jaar komt en het zo goed doet. Hij is doeltreffend geweest, maar ook zijn attitude is 100 procent positief. Dat straalt af op de hele ploeg. Verschaeren blijft een onbekende factor. Het zou niet onlogisch zijn als hij ergens halfweg POI in panne valt. Ook bij de doelman heb je een nog groter vertrouwen door de organisatie.

  Als Anderlecht straks geen Europees voetbal haalt, dan is dat een catastrofe voor deze club. Vergis je niet: de druk is groot bij Anderlecht om van deze play-offs iets te maken.

  Peter Vandenbempt

  "Er zijn nog onzekerheden"

  Maar er zijn rond Anderlecht wel nog een paar vraagtekens. Het ziet ernaar uit dat Dimata geen hoofdrol zal spelen en dat is een groot probleem. Voor Santini geldt dat het eigenlijk niet genoeg is voor een ploeg die het allerhoogste ambieert. 

   

  Ik vraag me ook af wat de terugkeer van Trebel met dit elftal zal doen. We zien nu de allerbeste Kums. Gaat hij dat ook nog zijn met een andere dominante figuur naast hem? Wat doet dat voor het middenveld, dat nu toch goed functioneerde? Breekt Zulj nog door? Hij heeft me nog niet kunnen overtuigen.

   

  Er zijn elementen waarop Anderlecht zich mag baseren dat het klaar is voor POI, maar er zijn nog redelijk wat onzekerheden.

  Play-off IPlay-off I klassement

    PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1KRC Genk 521062219811
  2Club Brugge 501072119118
  3Standard 401045117161
  4Antwerp 39104421216-4
  5KAA Gent 35103611015-5
  6Anderlecht 3210163819-11