• home
 • video
 • pas verschenen

  "80 miljoen voor een speler als Lucas, dat is nu eenmaal de prijs"

  Lucas Hernandez in het shirt van Atletico Madrid.

  Lucas Hernandez in het shirt van Atletico Madrid.

  Lucas Hernandez is de op één na duurste verdediger aller tijden. Bayern München had 80 miljoen euro veil voor de Fransman van Atletico. Sporza vroeg aan Frankrijk-kenner Sirik Geffray of en waarom Lucas zoveel geld waard is.

  Met 80 miljoen euro is Lucas Hernadez een fractie goedkoper dan Virgil van Dijk, die met een transfersom van 84 miljoen euro de duurste verdediger in de geschiedenis blijft. "Toen Liverpool zoveel geld betaalde voor Van Dijk vonden we dat ook allemaal te veel. Maar intussen speelde Liverpool de CL-finale, slikt het veel minder goals en doet het mee voor de titel", stelt Eleven Sports-commentator Sirik Geffray vast.

   

  "Die 80 miljoen euro was gewoon de afkoopsom voor Lucas. Atletico heeft nog geprobeerd hem te verleiden met een zwaar salaris en een clausule van 150 miljoen euro. Maar bij Bayern wordt hij de best betaalde speler, samen met Lewandowski. Dat salaris zal zeker een rol gespeeld hebben."

   

  "Ik denk dat 80 miljoen euro nu eenmaal de prijs is. Manchester City heeft ook 65 miljoen euro betaald voor Laporte en die speelde "maar" bij Bilbao. Er zijn niet zoveel linksvoetige verdedigers van 23 jaar die zowel centraal als op links kunnen spelen. Als je er zo eentje wil, dan moet je ervoor betalen."

  Lucas Hernandez

  Lucas Hernandez

  "Spijkerharde verdediger met het Simeone-gen"

  Bayern München krijgt ook wel wat terug voor zijn 80 miljoen. "Naar de toekomst toe is hij een goeie transfer. Hij kan op twee posities spelen en is nog jong. Er was concurrentie, maar Bayern is bezig aan een verjongingskuur. Ze moesten hem echt pakken, want de Duitsers hebben defensief een probleem", weet Geffray.

   

  "Lucas' sterkste punt is zijn duelkracht. Hij is een echte kuitenbijter en geeft niet af. Hij is spijkerhard en heeft dat Simeone-gen. Lucas gaat over lijken. Die mentaliteit is wat Bayern dit seizoen mist."

   

  "Bovendien kan hij zowel centraal als op links zijn mannetje staan. Tijdens het WK bleek dat hij net als Pavard - die in de zomer ook naar Bayern verhuist - de flank kan afgaan en een voorzet kan geven. Maar Deschamps zette hem toch vooral in de ploeg omwille van de defensieve zekerheid die hij biedt."

  Lucas Hernandez won met Frankrijk het WK.

  Lucas Hernandez won met Frankrijk het WK.

  De verdwenen vader

  Lucas Hernandez maakte pas vorig jaar zijn debuut voor Frankrijk, maar had net zo goed voor Spanje kunnen kiezen. Hij woont sinds zijn 4e in Spanje en doorliep de jeugdreeksen van Atletico. "Zijn vader was profvoetballer en zo belandde het gezin in Spanje", vertelt Sirik Geffray.

   

  Met vader Jean-François is er wel al meer dan een decennium geen contact meer. "Hij verdween met de noorderzon in Thailand, zo'n 15 jaar geleden. Sindsdien is er geen nieuws van hem, niemand weet waar hij is en of hij nog leeft. Officieel is vader Hernandez een dakloze."

   

  De zonen Hernandez - Lucas' broer Theo wordt door Real Madrid uitgeleend aan Real Sociedad - hebben de kassa bij Atletico wel flink laten rinkelen. "Theo werd vorig jaar voor 24 miljoen verkocht aan Real. Nu verhuist Lucas voor 80 miljoen naar Bayern. In twee jaar tijd 104 miljoen euro voor twee zelf opgeleide spelers. Dat is goed verdiend."

  Theo Hernandez wordt door Real Madrid uitgeleend aan Sociedad.

  Theo Hernandez wordt door Real Madrid uitgeleend aan Sociedad.