• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gezien in Extra Time - Boonen: "Van Aert heeft enorm koersintellect"

  Er was heel wat stof tot discussie voor het panel van Extra Time. Naast de mislukte Milaan-Sanremo van Greg Van Avermaet en de gelukte van Oliver Naesen en Wout van Aert sommen we de interessantste items op.

  "Mathieu is niet gehandicapt door zijn ploeg"

  Na een topweekend voor Wout van Aert (6e in Sanremo) en Mathieu van der Poel (1e in Denain) werden de 2 crossers nog eens bewierookt. "Het is heel straf wat Mathieu deed", trapte Tom Boonen een open deur in. "Niet per se dat hij wint, iedereen weet dat Mathieu enorm goed is. Maar wel dat hij dat doet na zo'n valpartij als in Nokere."

   

  Karl Vannieuwkerke vindt wel dat aan de GP Denain weinig conclusies moeten verbonden worden voor de komende klassiekers: "Niet dat ik geen rekening houd met Mathieu van der Poel, maar de tegenstand zal een pak groter worden. Ik ben zeer benieuwd en hoop dat hij kan doen wat Wout in Sanremo heeft gedaan."

   

  Iedereen aan tafel verwacht Van der Poel in de Vlaamse koersen de komende dagen en weken. "Maar ik denk wel dat Wout een stapje verder staat in zijn ontwikkeling als wegrenner. Al kan ik mij vergissen. Ik denk ook dat Wout over een betere ploeg beschikt om hem te brengen waar hij moet zitten."

   

  Al gaat Boonen niet helemaal akkoord met dat laatste: "Wout en Mathieu zitten in deze fase van hun carrière in een ideale situatie. Ze hebben geen ploeg nodig om iets te doen. Er zijn veel sterke ploegen en er wordt nog niet echt naar hen gekeken. Al misschien toch iets meer naar Wout. Dat zijn droomscenario's voor iemand op die leeftijd. Ik denk niet dat Mathieu gehandicapt is door de ploeg. Hij denk dat hij zal meedoen."

  Boonen: "Van Aert beschikt over een enorm koersintellect"

  Het Moment van de Week van Tom Boonen was Van Aert die Matteo Trentin terughaalt in de finale van Sanremo. "Het is me al een aantal keren opgevallen dat Wout van Aert over een enorm koersintellect beschikt", legt Boonen uit. "Hij springt achter Trentin aan op het moment dat Sagan naar Kwiatkowski aan het loeren was. Die 2 komen goed overeen, maar hebben toch al een hele geschiedenis met elkaar. Op dat moment zoiets inzien, getuigt van heel veel durf en koersinzicht."

   

  Boonen vindt niet dat Van Aert had moeten wachten en Alaphilippe de kastanjes uit het vuur had moeten laten halen. "Ik denk dat hij de juiste beslissing nam. Als ze achter hen even twijfelen, wint hij misschien de koers. Om alleen door te gaan lag de snelheid te hoog, denk ik."

  "Alaphilippe kan de Ronde rijden, maar is nu nog niet aan de orde"

  Julian Alaphilippe is de beste renner van het moment. Hij won de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en ook 2 ritten in de Tirreno, waaronder een massaspurt. Serge Pauwels ziet nog een indrukwekkender lijstje mogelijk: "Voor mij kan Alaphilippe ook nog Amstel, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik én Lombardije winnen."

   

  Peter Sagan mikt ook op de Waalse klassiekers. Pauwels: "Maar ik zie niet in hoe je Alaphilippe gaat kloppen op de Muur van Hoei. Er is een nieuwe aankomst in Luik, maar hij wint in de sprint in Sanremo en de Tirreno. De Amstel ligt hem ook perfect."

   

  Zou het bij de Fransman nu niet prikkelen om met deze conditie ook in de Vlaamse klassiekers mee te rijden? "Dat is nog niet aan de orde, maar hij zal dat in de toekomst wel doen. Hij kan dat wel, de Ronde van Vlaanderen rijden." Pauwels ziet hem in dat geval meteen top 10 rijden.

   

  Hoe pakt Patrick Lefevere dat trouwens aan om in Sanremo voluit de kaart Alaphilippe te trekken in een ploeg met ook de snelle Italiaanse kampioen Elia Viviani. Boonen is duidelijk: "Ik denk dat ze dat heel zachtjes verpakt hebben de avond voordien: "Als je nog goed bent en je hangt er nog aan op de Poggio, mag je de sprint rijden." Daarna zijn ze naar Gilbert en Stybar gegaan en zeiden ze die dat ze vol de Poggio moesten oprijden." Hilariteit alom. "Meestal gaat dat zo."

  Geen Iljo in E3 en Ronde? "Roubaix leunt meer aan bij zijn mogelijkheden"

  Opvallende afwezige in de ploeg van Deceuninck-Quick Step voor de E3 is Iljo Keisse. Hij verloor zijn plaats aan Kasper Asgreen. Heel vaak zijn ploegen voor E3 en Ronde dezelfde. Voor het eerst in 6 jaar dreigt Keisse, die bovendien einde contract is, de Ronde te moeten missen.

   

  "Dat is straf", bedenkt Pauwels. "Ik schat Keisse heel hoog in. Maar die Asgreen is naar het schijnt ook wel een heel groot talent." Boonen spreekt uit eigen ervaring: "Wat ze heel vaak doen, is dan dat plaatsje houden voor Roubaix. Er wordt wat geschipperd: ze laten iemand proeven van de Ronde van Vlaanderen en Iljo start gewoon in Roubaix. Op dit moment zie ik dat ook veel beter aanleunen bij zijn mogelijkheden."

   

  Sven Nys denkt dat mogelijk ook feiten uit de privésfeer meespelen in deze beslissing. Zo overleed de grootvader van Keisse. 

  "Ze moesten het verbieden van de sprint aan te trekken"

  De gevaarlijke massasprints in Bredene en Nokere waren de tafel ook opgevallen. In de eerste koers gaf Kevyn Ista zijn ploegmaat Kenny Dehaes nog een duwtje mee om hem aan te zetten. Boonen was daar niet over te spreken: "Dat zijn stomme stoten. Je mag ook niemand aanraken in de koers. Je moet je handen aan je stuur houden." Sven Nys beaamt: "Je laat je stuur niet los in de sprint."

   

  Iedereen was het er wel over eens dat de spurt in Nokere, waarbij Van der Poel zwaar viel, zeer gevaarlijk was. Een renner die de lead-out deed, liet zich in het midden van de groep terugzakken, met alle gevolgen vandien. "De omstandigheden speelden daarbij een enorme rol: "Als je in een afdaling zit richting Nokereberg op kasseien en je houdt dan je benen stil: dat is een verschil van 20 km/u op 20 meter. Bovendien is dat nog een stuk blind, want je komt uit de bocht in die put."

   

  "Het is een van de meest gevaarlijke finishes die er zijn", beseft Nys. Er wordt even wat gezocht naar wat een lead-out zou moet doen, het een idee al zotter dan het ander: "Ze moesten het verbieden van de sprint aan te trekken", lachte Boonen. Om dan weer serieus te worden: "Een lead-out moet ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk weg is."

  Bekijk de volledige Extra Time Koers van 27 maart: