• home
 • video
 • pas verschenen

  Kleine clubs kwaad over verplicht camerasysteem: "Ze duwen het door onze strot"

  Camera

  Het systeem moet een hulpmiddel zijn voor het scoutingapparaat van de bond.

  Op verzoek van bondscoach Roberto Martinez zullen de clubs uit 1A en 1B op eigen kosten een camerasysteem moeten installeren dat al hun wedstrijden kan capteren. Vooral de kleinere clubs zijn misnoegd over de gang van zaken. "Er is geen democratie meer in de Pro League."

  Woensdag wordt op de Pro League vergaderd over de invoering van het systeem. "Het is punt 4 op de agenda, terwijl punt 3 de verdeling van het WK-geld is. Elke club krijgt 50.000 euro, een deel gaat naar de clubs die spelers hadden op het WK en een ander deel is gereserveerd voor de opleiding, waar ook vooral de grote clubs van profiteren."

   

  Aan het woord is Westerlo-manager Herman Wijnants, die zich als spreekbuis van de kleinere clubs opwerpt. "Want ik ben de enige die zijn mond durft open te doen. De andere clubs zijn bang, omdat ze de Pro League willen terugbrengen naar 20 in plaats van 24 clubs."

   

  De clubs zijn verplicht zelf het geld voor het systeem op tafel te leggen. "Dat kost ons 28.000 euro/jaar, verspreid over 3 jaar", rekent Wijnants uit. "Ik vind het vreemd dat als er betaald moet worden, alles gelijkmatig over de 24 clubs van de Pro League wordt verdeeld, maar als er ontvangen moet worden - zoals met het WK-geld - is er geen gelijkmatige verdeling."

  Ik ben de enige die zijn mond durft open te doen

  Herman Wijnants

  "Is er wel een aanbesteding geweest?"

  "Ik zeg niet dat het plan 100% slecht is, maar kom niet af dat die beelden dienen om Martinez vanuit zijn zetel alle spelers te laten bekijken. Dat is dikke zever! In zijn selectie zitten ocharme 3 spelers die in België actief zijn: Trossard, Vanaken en Mechele. Martinez is daar zelf niets mee, met dat systeem."

   

  Waar Wijnants wel moeite mee heeft, is hoe het systeem wordt ingevoerd. "We krijgen dit door onze strot geduwd. Niemand weet hoe dit tot stand is gekomen, zelfs mensen uit de G5 niet. In februari is het blijkbaar voorgekomen op de Raad van Bestuur van de Pro League, maar toen hadden ze al toegezegd aan Martinez."

   

  "Het staat morgen op de agenda, maar we moeten het gewoon bevestigen, want alles is al geregeld. Niemand kan het afkeuren. Er is geen democratie meer in de Pro League. Is er trouwens wel een aanbesteding geweest?"