• home
 • video
 • pas verschenen

  "De druk op kleinere profclubs om niet te degraderen, is enorm"

  supporters Cercle Brugge

  "Financieel is 1B een drama", klinkt het bij Cercle Brugge.

  De 16 clubs uit de Belgische eerste klasse hebben vorig seizoen samen bijna 26 miljoen euro schulden gemaakt. Dat blijkt uit de jaarrekeningen die Het Nieuwsblad bestudeerd heeft. "Dat komt vooral door de gestegen spelerslonen en de sportieve druk", zegt sporteconoom Wim Lagae. STVV, Cercle Brugge en Zulte Waregem schetsen hun situatie.

  "Kleinere clubs denken op korte termijn"

  De Belgische eersteklassers hebben een financieel rampjaar achter de rug, titelde Het Nieuwsblad dinsdagochtend. Samen staan ze 26 miljoen euro in het rood, 10 van de 16 clubs doken in de rode cijfers. Enkel Gent, Genk, Waasland-Beveren, Club Brugge, Charleroi en Zulte Waregem maakten winst.

   

  Sporteconoom Wim Lagae gaf nog een woordje uitleg op Radio 1. "Dit schuldenrecord hangt samen met de stijging van de spelerslonen. Die stegen opnieuw met 5 procent, maar de inkomsten zijn niet gestegen", weet Lagae.

   

  "Wat we zien is dat er vooral enorm veel druk is op kleinere profclubs om niet te degraderen. Wat telt is punten pakken. Het is denken op korte termijn. Pas op het einde van de rit maken ze de rekening en kijken de boekhouders naar de cijfers. Voetballogica domineert managementlogica. Daardoor zit je met volle kernen, heel veel trainers, ... Het is een "rat race to the bottom"."

  Voetbalclubs denken op korte termijn en maken de rekening pas op het einde van de rit. Voetballogica domineert managementlogica.

  Wim Lagae

  "1B wordt niet voor niets de financiële hel genoemd. De inkomsten verschrompelen, sponsoring droogt op, tv-rechten dalen van 4 naar 1 miljoen euro, je krijgt je businessplaatsen veel moeilijker verkocht, ... Het is ook een knotsgek format met nauwelijks media-aandacht."


  "Op basis van de jaarrekeningen was er ook goed nieuws. Het eigen vermogen van clubs, het stootkussen eigenlijk, zit meer in het groen dan vroeger", besluit Lagae met een positieve noot.

  Cercle: "Alle jeugdspelers verdwijnen in 1B"

  Cercle Brugge kon vorig seizoen uit het kerkhof van 1B naar 1A klauteren. "Ik hoef je niet te vertellen dat 1B een financieel drama is", getuigt voorzitter Frans Schotte. "De sponsorinkomsten zijn ook minder dan de helft van 1A en de supporters ook."

   

  "Na de promotie wil je graag in 1A blijven, maar dat kost het eerste jaar heel veel geld. Je kunt ook amper putten uit de eigen jeugd, want die is verdwenen tijdens de periode in 1B. Dat is nog zo'n gevolg van in 1B spelen. Zeker in een provincie met zes 1A-ploegen vertrekt de jeugd naar de clubs uit de hoogste klasse."

   

  "Of ik mij zorgen maak? Neen. Het is wel zo dat ik mij zorgen zou maken als we op onszelf zouden staan, zonder aandeelhouder. Maar Monaco heeft ons gezegd dat ze verliezen zouden moeten maken om te promoveren, ze beschouwen dat als investeringen voor de toekomst."

  Monaco heeft ons gezegd dat ze verliezen zouden moeten maken om te promoveren, maar ze beschouwen dat als investeringen voor de toekomst."

  Cercle-preses Frans Schotte

  "We kunnen niet jarenlang verliezen boeken van 6 miljoen euro, maar die eerste paar jaren in 1A is dat bijna onvermijdelijk. Dit jaar zal het ook niet goed zijn, want we hebben geïnvesteerd in omkadering, vastgoed, spelers, ... We hopen dat de drie moeilijkste financiële jaren dan achter ons liggen. Dan kunnen die investeringen ervoor zorgen dat de verliezen verminderen of dat we zelfs naar een normale jaarrekening kunnen gaan."

   

  Vanaf volgend seizoen treedt in België ook de Financial Fair Play in werking, waarbij clubs over een periode van 3 seizoenen niet meer dan 5 miljoen euro verlies mogen draaien. "Daar moeten we ons op afstellen", beseft Schotte. "Het wordt ingevoerd. Dat is een plicht. We zullen alle maatregelen nemen om te zorgen dat dat gebeurt."

  Frans Schotte

  Frans Schotte van Cercle Brugge: "Boeken verliezen van 6 miljoen euro."

  STVV: "We maken ons geen zorgen"

  Ook STVV is een van de clubs die in de zomer van 2018 een verlies liet noteren. "Maar we maken ons geen zorgen", vertelt voorzitter David Meekers aan Sporza. "Voor dit seizoen ziet het er helemaal anders uit. Er is geen enkel probleem."

   

  "Er is een kapitaalsverhoging doorgevoerd en het is de bedoeling om zo snel mogelijk groene cijfers te schrijven. Dit jaar zullen we zo goed als zeker positief afsluiten. Onze nettoschuld is minder dan een jaar geleden en we hopen dit boekjaar al uit het negatieve eigen vermogen te geraken."

   

  "We proberen om de exploitatiekosten niet in het rood te schrijven en niet te afhankelijk te zijn van uitgaande transfers. Al blijven inkomsten uit transfers uiteraard heel belangrijk, dat is bij STVV niet anders dan bij andere clubs. België is nu eenmaal een transitland."

  David Meekers

  STVV-preses David Meekers: "Dit jaar zullen we zo goed als zeker positief afsluiten."

  Zulte Waregem: "Positieve balans is niet simpel"

  Zulte Waregem is een van de weinige clubs die niet in het rood schrijven. "En dat is niet zo simpel", vertelt financieel manager Steven Beulque. "We zijn deels afhankelijk van sportieve resultaten en transfers. Elk jaar opnieuw proberen we zo goed mogelijk een budget op te maken, periodiek op te volgen en bij te sturen waar nodig."

   

  "Maar elk seizoen is anders. Budget en werkelijke cijfers vallen niet altijd samen. Zo hebben we tijdens het lopende boekjaar op sportief vlak nog moeten bijsturen in januari."

   

  "Er zijn ook elk jaar wel een paar extra's die wij niet voorzien in ons budget, zoals Play-off I of Europees voetbal. Die extra's proberen we dan te investeren in het sportieve, maar ook in infrastructuur en werking. We streven naar een gezonde mix."

   

  "Voor de uitbouw van de club is het altijd wel handig om zulke extra's te hebben. We hebben onlangs investeringen gedaan aan ons stadion (Zuidercorner), wat dan weer voor een verhoging van ons budget zorgt. Zo zijn we minder afhankelijk van sportieve resultaten. Ook hebben we wel wat spelers lopen met een bepaalde waarde. Dat zal op korte termijn ook nog bijdragen tot die extra's waardoor Zulte Waregem de komende jaren voort kan blijven groeien."

  Zulte Waregem investeerde de voorbije jaren fors in zijn stadion.

  Zulte Waregem investeerde de voorbije jaren fors in zijn stadion.