• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Broer Hendrickx na "superprestatie" zus Loena: "Ambiëren top acht op komende Spelen"

  Loena Hendrickx

  Loena Hendrickx verraste met de 12e plek op het WK.

  Na een knappe prestatie in het Japanse Saitama werd kunstschaatsster Loena Hendrickx ietwat verrassend 12e op de vrije kür. Broer Jorik Hendrickx, tevens coach van zijn kleine zus, spreekt van een "superprestatie".

  "We mogen trots zijn"

  Op het WK in 2017 werd ze 15e, vorig jaar 9e. Dit jaar was een deelname aan het WK lange tijd onzeker door een rugblessure. Een 12e plek was dan ook een onverwacht goede prestatie. 

   

  "Ze startte de kür met een heel mooie drievoudige combinatie", vertelt broer Hendrickx. "In de korte kür verliep die niet helemaal vlekkeloos. Daarnaast is ze ook blijven vechten en heeft ze heel mooie sprongen neergezet. En natuurlijk zijn haar pirouettes haar sterke punt, die heeft ze echt supergoed uitgevoerd, met goede punten als gevolg."

   

  "Of ik als coach tevreden ben? Gezien de voorbereidingstijd is dit gewoon een superprestatie. Ze wordt vierde van Europa en twaalfde op het WK. Ik denk dat we trots mogen zijn op de prestatie."

   

  "De afgelopen weken was er veel onzekerheid over deelname aan het WK", legt Hendrickx uit. "We kregen de rugblessure maar niet onder controle, dus hebben we pas vorige week woensdag het vliegtuigticket naar Tokio geboekt. Het was allemaal heel kort dag. Een top twaalf was dus ook onverwacht."

  "We ambiëren top acht op de komende Spelen"

  Geen vlekkeloze voorbereiding en toch uitpakken met een 12e plek. Een mooie toekomst lijkt de 19-jarige Hendrickx aan de voeten te liggen. "Of ze mits een voorbereiding nog hoger kan eindigen? De punten tussen de top tien en top twaalf liggen nog vrij ver uiteen. Maar ze kan inderdaad aansluiting vinden met de wereldtop."

   

  "We ambiëren natuurlijk top acht de komende Olympische Spelen. Als ze de progressie kan maken die we voorop hebben gesteld én als ze gezond kan blijven, kunnen er mooie dingen gebeuren."

   

  De hoofdcoach van Hendrickx is nog steeds Carine Herrygers, maar ook broer Jorik staat aan de zijde van Loena. Als coach, maar vooral als ondersteuning. "In eerste instantie ben ik Carine beginnen ondersteunen, ze had plotseling heel veel schaatsers. Dan hebben we Loena zelf de keuze laten maken, want aanvankelijk was het niet de bedoeling dat ik haar ook zou coachen. Maar ze gaf aan dat ze het fijn zou vinden om ook les van mij te krijgen."

   

  "Ik begeleid ze gewoon helemaal hetzelfde als iemand anders", gaat Hendrickx voort. "Er is een training, ik ben een coach en er moet gewerkt worden. Het was even aftasten, maar alles verloopt heel positief, ze luistert heel goed en staat open voor mijn advies."

  Als ze de progressie kan maken die we voorop hebben gesteld én als ze gezond kan blijven, kunnen er mooie dingen gebeuren.

  Jorik Hendrickx

  "Of ik zelf nog terugkeer naar het ijs? Wie weet..."

  Of we Jorik Hendrickx zelf nog op het ijs zullen terugzien, is nog niet helemaal duidelijk. "Officieel heb ik een sabatjaar ingelast om alles een beetje op een rijtje te zetten. Ik kijk hoe mijn fysieke kwaaltjes herstellen, maar momenteel slepen ze toch nog wel wat aan."

   

  "Ik ben ook niet meer van de jongsten. Een comeback wordt minimaler, maar ik heb altijd goede beslissingen genomen en goed nagedacht. Ik wil mezelf toch de ruimte geven. Ik heb nog geen definitieve beslissing genomen over de toekomst. Of ik nog terugkeer op het ijs? Wie weet..."

  Jorik Hendrickx

  Jorik Hendrickx kwam op de afgelopen Winterspelen nog in actie.