Vertonghen over afzwaaiers bij Duivels: "Ik zal het zeker niet voor het EK doen"

  Jan Vertonghen stond vandaag de pers te woord.

  De Rode Duivels kregen de voorbije weken met heel wat afzeggingen te kampen, maar veteraan Jan Vertonghen (31) is gewoon fit voor de dienst voor de EK-kwalificatiematch tegen Rusland. "Maar mijn leeftijdsgenoten en ik kunnen niet ontkennen dat de vele wedstrijden, onze leeftijd en de impact van de competities hun tol eisen."

  "Soms wil je lichaam jammer genoeg niet mee"

  De Rode Duivels missen deze week onder meer Vincent Kompany, Mousa Dembélé en Axel Witsel door blessureleed. Marouane Fellaini heeft het hoofdstuk dan weer afgesloten. Generatiegenoten van Jan Vertonghen haken dus af.

   

  Vertonghen: "Officieel heeft er met Marouane maar eentje afgehaakt. Ik vind het jammer, want hij was zeer gewaardeerd en geliefd. Maar mijn leeftijdsgenoten en ik kunnen niet ontkennen dat de vele wedstrijden, onze leeftijd en de impact van de competities hun tol eisen."

   

  "Het is jammer dat zij er nu niet bij zijn, maar ze hebben nog niet afgezegd. Ik hoop dat ze dat ook niet doen voor het EK. Ik zal dat in elk geval niet doen. Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen."

   

  "Ik heb er heel veel met Mousa over gesproken. Zijn carrière duurt al drie jaar langer dan die van mij. Dat heeft een grote impact op je lichaam. Ik weet zeker dat zij niets liever willen dan hier te zijn, maar je lichaam moet ook meewillen. Soms is dat jammer genoeg niet het geval."

   

  "Ik voel me zelf heel goed. Zoals ik me fysiek nu voel, heb ik ook geen reden om er over na te denken. Maar ik weet zeker dat die andere jongens er op mentaal vlak ook zo over denken. Je hebt vaak geen invloed op je lichaam. Er kan altijd iets gebeuren dat je niet voelt aankomen."

   

  "Ik heb de voorbije maanden twee spierblessures gehad. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Heeft dat dan te maken met de leeftijd? Is dat dan het gevolg van het WK? Of is het gewoon pech? De toekomst zal dat uitwijzen. Veel jongens leven van toernooi naar toernooi en je moet dan beslissen na de eindronde. Dat zal veelal een individuele beslissing zijn."

  Ik voel me zelf heel goed. Zoals ik me fysiek nu voel, heb ik ook geen reden om er over na te denken. Maar ik weet zeker dat die andere jongens er op mentaal vlak ook zo over denken.

  Jan Vertonghen

  "Je ziet de herinneringen aan het WK en dat doet je zin krijgen in het EK"

  Over naar de orde van de dag: donderdag spelen de Duivels tegen Rusland hun eerste EK-kwalificatiematch. Kunnen de Belgen zich eigenlijk nog opladen voor zo'n campagne, want het echte werk volgt toch pas in 2020?

   

  Jan Vertonghen: "We willen onze groep winnen. Het is een tijdje geleden dat we nog eens samen waren en iedereen heeft ondanks het drukke programma zin om deze wedstrijden te spelen. We spelen graag voor de nationale ploeg."

   

  "Als je hier binnenloopt, zie je ook de herinneringen aan het WK en dat doet je zin krijgen in het EK. Deze wedstrijden horen erbij. Rusland is een gerespecteerde ploeg. We zullen goed moeten zijn om morgen te winnen. En dan is het EK de beloning."

   

  Hebben de Duivels ook iets recht te zetten na de afgang in de Nations League? "Ik was daar zelf niet bij en heb dat misschien iets anders ervaren. Uiteraard wilden we die competitie winnen. We willen morgen gewoon laten zien waarom we de nummer één van de wereld zijn en waarom we derde werden op het WK. We willen doorgaan op dat elan."