• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Beerschot Wilrijk over fraudedossier: "Waarom duurt het zo lang?"

  Beerschot Wilrijk en KV Mechelen spelen zaterdag de tweede finalematch.

  Hoogspanning in 1B, want zaterdag valt de beslissing over wie er promoveert naar eerste klasse. Met een opmerkelijk kranteninterview gooide Beerschot Wilrijk-voorzitter Francis Vrancken nog wat olie op het vuur. Clubadvocaat Thomas Gillis geeft uitleg aan onze redactie: "We stellen vast dat het einde van de competitie nadert en dat het volledig windstil is."

  "Iedereen heeft het recht om te weten wat er is gebeurd"

  In enkele kranten liet Beerschot Wilrijk-mede-eigenaar Francis Vrancken enkele opvallende uitspraken noteren. "We hebben de promotie beet", klinkt het. "Onze advocaat zit heel dicht op het dossier en volgens hem kan het niet zijn dat KV Mechelen straks niet degradeert naar de eerste amateurklasse. De elementen in het dossier laten daar geen twijfel over bestaan."

   

  Waarom is Beerschot Wilrijk zo zeker van zijn stuk? Clubadvocaat Thomas Gillis bij Sporza: "Het voetbalschandaal is meer dan vijf maanden geleden uitgebroken. Het bondsparket is onmiddellijk met een onderzoek begonnen toen er sprake was van manipulatie van wedstrijden door KV Mechelen en bij uitbreiding Waasland-Beveren."

   

  "We stellen vast dat het einde van de competitie nadert en dat het volledig windstil is, op procedureel en disciplinair vlak. Over de sancties die zouden moeten worden opgelegd, blijft het volstrekt stil. En het is duidelijk dat voor Beerschot Wilrijk de sportieve en financiële belangen erg groot zijn."

   

  "Deze club heeft het volste vertrouwen in het onderzoek van het bondsparket, maar iedereen - ook de Europese voetbalbond UEFA - vraagt zich af waarom het zo lang moet duren. Iedereen heeft baat bij de disciplinaire procedures die moeten worden gevoerd en heeft het recht om te weten wat er is gebeurd."

  "Onze vraag wordt ook gesteld door de UEFA"

  "Ten laatste op 1 juli 2019 moet alles beklonken zijn", gaat advocaat Thomas Gillis verder. "We zijn al maart en we weten allemaal dat de zaken niet altijd zo vlot verlopen."

   

  "Het is ook logisch dat men als benadeelde partij vooruit kijkt. Een seizoen voorbereiden voor 1A of 1B vormt een groot verschil. De huidige tijdslijn laat niet meer zoveel extra ruimte. De vraag die deze club stelt, wordt ook luidop gesteld bij de UEFA."

   

  "Ik vraag aan de UEFA om waakzaam te blijven en om ervoor te zorgen dat de nationale bondinstanties doen wat ze moeten doen. Dat is een logische vraag."

   

  "Zij hebben de verplichting om ervoor te zorgen dat de voorgeschreven disciplinaire procedures tijdig plaatsvinden en dat de eventuele sancties tijdig worden opgelegd, waardoor de reeksen voor het volgende seizoen correct kunnen worden ingedeeld."

  Ik vraag aan de UEFA om waakzaam te blijven en om ervoor te zorgen dat de nationale bondinstanties doen wat ze moeten doen. Dat is een logische vraag.

  BW-advocaat Thomas Gillis

  "Niet de bedoeling om zenuwachtigheid te scheppen"

  De timing van het interview, enkele dagen voor de return in de kampioenenfinale, lijkt geen toeval. "Dit heeft niets te maken met het scheppen van animositeit. Een wedstrijd wordt gelukkig nog altijd gespeeld op het veld."

   

  "Het is niet de bedoeling om zenuwachtigheid te creëren, absoluut niet. Wat Beerschot wil, is dat schuldige clubs - als er sprake is van manipulatie van wedstrijden - tijdig ter verantwoording worden geroepen en gesanctioneerd worden, zodat volgend seizoen in eerste klasse correct kan worden aangevat. Dat is het enige wat wij en de UEFA willen."

   

  "Ik heb als jurist alle vertrouwen in deze procedure. Maar ik kan niet aanvaarden dat de procedure om welke reden dan ook niet tijdig kan worden rondgekregen en dat de gevolgen voor mijn cliënt verregaand zouden zijn."

  Dit heeft niets te maken met het scheppen van animositeit. Een wedstrijd wordt gelukkig nog altijd gespeeld op het veld.

  Clubadvocaat Thomas Gillis

  "Elk verstandig mens kan zich een beeld vormen over wat er is gebeurd"

  "Met de informatie waarover wij beschikken, durf ik zeggen dat er geen weg terug is voor KV Mechelen", valt nog te lezen in het kranteninterview. Heeft Beerschot dan andere informatie ter beschikking?

   

  "Een advocaat zal nooit het geheim van het onderzoek schenden. Over de inhoud van de bewijslast kan ik niets zeggen. Maar uit de open bronnen en alle informatie die al gelekt is, denk ik dat elk verstandig mens zich een heel duidelijk beeld kan vormen van wat er gebeurd is."

   

  "Dat zaterdag winnen op het veld nog altijd de makkelijkste oplossing zou zijn? Absoluut. Dat is eigenlijk de samenvatting van alles."