• home
 • video
 • pas verschenen

  "Strade Bianche was meteen liefde op eerste gezicht, enkel winst telt"

  Greg Van Avermaet

  Van Avermaet staat zaterdag voor zijn negende keer aan de start op de Italiaanse grindwegen.

  Greg Van Avermaet arriveerde woensdag al in Italië, een dag vroeger dan vorig jaar. De kopman van CCC wilde met zijn ploegmaats de Strade Bianche nog eens uitgebreid verkennen. "Ik kan enkel tevreden zijn met winst", luiden de ambities.

  "Een van de mooiste wedstrijden van het jaar"

  Van Avermaet verkende gisteren zo'n 100 kilometer in en rond Siena, vandaag volgde een kort trainingsritje rond het teamhotel. "Er zijn toch enkele nieuwe ploegmaats in het team", vertelt de olympische kampioen aan het teamhotel in Barberino Val D'elsa, zo'n 30 minuten van de finish in Siena. 

   

  "Het was voor sommigen van hen toch wel belangrijk om die wegen eens te ontdekken. Dat kan nooit kwaad, zeker bij een eerste deelname. Zelf wordt het al mijn negende keer, ik weet al min of meer wat me te wachten staat. Maar voor hen is dat toch intereressant en voor mij wordt alles nog eens opgefrist."

   

  Het CCC-kopstuk koerst graag op de Toscaanse grindwegen. "Het is iets speciaals, al bij mijn eerste deelname was het liefde op het eerste gezicht. Het is één van de mooiste wedstrijden van het jaar, een heel lastige koers die dicht aanleunt bij de klassiekers. Op de grindstroken kan je echt hard koersen en stevig knallen, wat het ook een eerlijke koers maakt."

   

  "De koers wordt er ook al heel vroeg gemaakt, ik houd daar wel van, van agressief koersen. Dan komen de sterkste jongens naar voren."

  De Strade Bianche is iets speciaals, al bij mijn eerste deelname was het liefde op het eerste gezicht.

  Greg Van Avermaet

  "Ik zal enkel tevreden zijn met de winst"

  In de Strade Bianche was Van Avermaet altijd al goed, slechts twee keer viel hij buiten de top tien: vorig jaar 34e, bij zijn debuut in 2010 dertiende."Vorig jaar was ik om een of andere reden niet goed genoeg om de beste renners te volgen. Dat was een raar gevoel, ik had geen goede benen."

   

  De kopman van de oranje brigade gaat toch uit van zijn eigen sterkte, hoopt op winst en ziet ook enkele andere favorieten. "Ik houd vooral rekening met Deceuninck-Quick Step, dat met Stybar (winnaar in 2015) en Alaphilippe (die zijn debuut maakt) alweer dé te kloppen ploeg is, ook met Lampaert in steun."

   

  "Zij zullen het meeste initiatief moeten nemen. Van Geraint Thomas verwacht ik dat hij hier meteen goed zal zijn en met onder anderen Benoot, Wellens en nog wat andere jongens die vorige week goed waren, zijn er nog wel wat renners die je niet mag vergeten."

   

  De ambities van Van Avermaet? "Ik zal alleen tevreden zijn met de winst, tenzij ik word geklopt door iemand die sterker is. Daar kan ik nog mee leven." 

  Van Avermaet ziet in Stybar een van zijn grootste uitdagers.