• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verheyen stopt als coach van Oostende, Broos neemt voorlopig over

  Gert Verheyen had veel moeite met de sportieve gang van zaken.

  Gert Verheyen maakte in de zomer van 2018 zijn debuut als hoofdcoach bij Oostende.

  Gert Verheyen is niet langer de trainer van KV Oostende. Verheyen liet sportief directeur Hugo Broos weten dat hij met onmiddellijke ingang stopt. "Geen enkele coach overleeft een 5 op 30, dus ik neem mijn verantwoordelijkheid", klonk het. Broos neemt ad interim over.

  Verheyen, ex-Rode Duivel en ex-boegbeeld van Club Brugge, was jarenlang een gewaardeerde coach van de Belgische nationale jeugdelftallen. Samen met vriend Franky Van der Elst als assistent begon hij in juli aan zijn eerste job als hoofdcoach.

   

  Met het vertrek van Marc Coucke waren evenwel ook de hoge ambities en verwachtingen van de kustploeg verdwenen. Bezuinigen was de boodschap, sportief was het een lastig verhaal. Verheyen miste van een haar de bekerfinale, maar in de competitie ging het van kwaad naar erger.

   

  In de laatste 10 competitiewedstrijden werd niet gewonnen. Oostende haalde 5 op 30, maar verzekerde zich afgelopen weekend na de 1-1 thuis tegen Waasland-Beveren van het behoud. Daar werd Verheyen evenwel niet vrolijk van. "Ons niveau was eerste klasse niet waardig. Als er geen versterkingen komen zijn we volgend jaar Lokeren", klonk het kritisch en fel teleurgesteld. Het zal volgend seizoen evenwel zonder Verheyen zijn. Hij hield de eer aan zichzelf, maakte de club bekend.

  " "

  Sportief directeur Hugo Broos neemt over naar Engels model.

  Broos: "Voelde al een hele tijd hoe zwaar dit woog op de mens Verheyen"

  De club gaf in een persbericht wat meer duiding bij de plotse coachwissel. In een gesprek met Broos gaf Verheyen aan dat hij niet langer kon functioneren in deze situatie: "Het is beter dat de club doorgaat zonder mij. Geen enkele coach overleeft een 5 op 30, dus neem ik mijn verantwoordelijkheid." (Lees hier een uitgebreide reactie van Verheyen.)

   

  In afwachting van een nieuwe coach neemt Broos over in samenwerking met Franky Van der Elst. Broos toont begrip: "Ik voelde al een hele tijd hoe zwaar dit op de mens Gert Verheyen woog. Het frustreerde hem dat hij de ploeg niet op de rails kreeg.  Hij heeft alles gedaan om die neerwaartse spiraal om te draaien."

   

  "Het is dan typisch Gert - en dat moeten we waarderen - om zelf open en eerlijk aan te geven dat het zo niet verder kan en dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Franky en ik starten met nieuwe ambitie aan Play-off 2. We willen de reguliere competitie afsluiten met eindelijk een zege tegen een topclub .”

  Het frustreerde hem dat hij de ploeg niet op de rails kreeg. Het is dan typisch Gert om zelf open en eerlijk aan te geven dat het zo niet verder kan.

  Sportief directeur Hugo Broos

  CEO Orlans: "We hoopten nog op kentering in Play-off 2"

  De clubtop is dankbaar dat Verheyen de club in een moeilijk overgangsjaar in eerste klasse kon houden. Dat zegt CEO Patrick Orlans: “We hadden niet verwacht dat we nu nog afscheid zouden moeten nemen van Gert. Hij kreeg altijd ons vertrouwen, want we wisten dat we opnieuw moesten bouwen."

   

  "Tegelijk voelden we dat hij niet altijd even gelukkig was, omdat de resultaten uitbleven, maar toch hoopten we op kentering in Play-off 2. Het is bijzonder jammer."

   

  "Maar KVO is een nog jonge club in volle beweging, met veel gedreven en ambitieuze mensen. Samen met de nieuwe voorzitter zullen we er alles aan doen om er opnieuw positivisme en geestdrift in te krijgen. Dat zijn we verplicht aan onze fans en onze sponsors."

   

  "We zullen de komende weken proberen om met Hugo Broos en voorzitter Frank Dierckens de juiste beslissingen te nemen en er dan opnieuw vol voor te gaan. Want we zullen Play-off 2 niet zomaar laten schieten en starten daar met gezonde ambities.”

  We hadden niet verwacht dat we nu nog afscheid zouden moeten nemen van Gert. Hij kreeg altijd ons vertrouwen, want we wisten dat we opnieuw moesten bouwen. Het is bijzonder jammer.

  CEO Patrick Orlans

  Tweets over de coachwissel: