• home
 • video
 • pas verschenen

  Rel over gedragscode verstoort voorbereiding op EK indooratletiek

  " "

  De broers Borlée en Jonathan Sacoor pakten vorig jaar brons op het WK indoor.

  Van 1 tot 3 maart vindt het EK indooratletiek in Glasgow plaats. Vandaag had de Belgische bond (KBAB) zijn selectie moeten bekendmaken, maar het persmoment is tot maandag uitgesteld. Verschillende atleten weigeren immers een nieuwe gedragscode te ondertekenen. 

  De nieuwe gedragscode van de KBAB bestaat uit twee onderdelen: de atleten moeten enerzijds akkoord gaan om uitsluitend de officiële teamkledij te dragen en anderzijds hun portretrechten afstaan aan de KBAB.

   

  Om geselecteerd te worden voor Glasgow moest elke atleet de conventie vandaag voor 10 uur ondertekend aan de KBAB bezorgen. Maar een merendeel van de atleten weigerde dat. Onder meer de broers Borlée, Thomas Van der Plaetsen en Cynthia Bolingo tekenden niet.

   

  Atleten die de conventie niet tekenen, riskeren om niet opgenomen te worden in de selectie voor Glasgow, zo werd hen per mail meegedeeld. Atleten die wel tekenen, maar tijdens het toernooi de regels overtreden, riskeren boetes tot 20.000 euro. Dat staat in de conventie.

   

  In een persbericht laat de KBAB vanmiddag weten dat het voorziene persmoment in Gent niet doorgaat, "ten gevolge van de verschillende reacties rond het onderwerp "gedragscode betreffende kledijvoorschriften en afstand van portretrecht in het kader van de selectievoorwaarden door de KBAB"".

   

  Het is nu wachten tot maandag 18u om de volledige EK-selectie te kennen. De atletiekbond geeft zichzelf op die manier de tijd om onderhandelingen op te starten met de atleten en het ergste scenario, de niet-selectie van 1 of meerdere atleten, te vermijden.