• home
 • video
 • pas verschenen

  Groenendaal: "Perfectie? Dat mag je over Mathieu wel zeggen"

  Samen met Richard Groenendaal, oud-wereldkampioen in het veld en tegenwoordig analist, blikken we terug op het afgelopen veldritseizoen. Hij fileert samen met ons de prestaties van de 3 tenoren.

  De perfectie van Mathieu van der Poel

  Op de eerste vraag of Van der Poel hem verbaasd heeft in het veld dit seizoen, antwoordt Groenendaal koeltjes: "Niet speciaal moet ik zeggen. Hij heeft de afgelopen jaren al laten zien dat hij een absolute topper is."

   

  Van der Poel sloot zijn topcampagne zondag af met een 32e zege. "Dit seizoen stak hij er heel ver bovenuit.  Dat ligt dan meer aan het niveau van de tegenstanders dan dat dat per se aan zijn verbeterde niveau zou liggen."

   

  Volgens Groenendaal mogen we zelfs het woord perfectie in de mond nemen.

  "Ja! Als je het boek "Hoe moet ik veldrijden?" moet schrijven, dan komt dat wel iedere keer terug, ja."

  "Wout komt terug! Hij kan dat"

  De mindere prestaties van drievoudig wereldkampioen Wout van Aert werden dit jaar extra in de verf gezet door de suprematie van Van der Poel. "Wout heeft niet het niveau gehaald dat hij vorig jaar wel haalde om de gekende redenen", alludeert Groenendaal op de contractperikelen.

   

  "Vorig jaar kon hij Mathieu constant onder druk zetten. Dit seizoen lukte dat enkel wanneer die een foutje maakte of materiaalpech had. "

  In januari en op het WK was hij gewoon goed, heel goed zelfs. Niks mis mee. 

  Richard Groenendaal over Wout van Aert

  Volgend seizoen verwacht Groenendaal dat Van Aert opnieuw op topniveau zal zijn, als hij weer vrij is in zijn hoofd: "Ik hoop het wel en ik denk dat hij veel beter kan dan wat hij in december laten zien heeft. In januari en op het WK was hij gewoon goed, niks mis mee, heel goed zelfs. Hij kan dat, dat is niet weg."

   

  "Veldrijden is een heel moeilijke sport. Conditioneel en technisch moeilijk, maar ook mentaal gebeurt er heel veel met een renner. Week in week uit moet het in 1 uurtje gebeuren. Laat het maar zien dan! Dat is niet niks. Dan moet het allemaal kloppen."

  "Toon Aerts is de revelatie van het jaar"

  Volgens Richard Groenendaal bestaat er geen twijfel, Toon Aerts is de revelatie van het jaar: "Zeer zeker. Hij is heel goed begonnen in Amerika. Daar verraste hij mij. En dan denk je: mja, we zullen wel zien wanneer we in Europa zijn en een paar weken verder. Maar hij heeft het allemaal perfect opgevolgd."

   

  Volgend seizoen is weer en ander verhaal. "Ik wil hem niet met de druk opzadelen, dat de volgende stap is dat hij het Mathieu moeilijk moet maken. Dat zou een enorme stap zijn."

   

  "Volgend seizoen moet hij opnieuw aanpakken zoals dit seizoen. Proberen zijn prestaties constant te houden en zijn momenten uitkiezen. Dat kan hij heel goed. Dit seizoen heeft hij bewezen dat hij de man was die het overpakte, wanneer de anderen het lieten afweten."

  Bekijk het volledige interview met Groenendaal over het voorbije crossseizoen:

  Luister naar zijn podcast