• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos over de tweede helft van Vertonghen: "Na de pauze voltrok zich een wonder"

  Jan Vertonghen.

  Jan Vertonghen zal de match tegen Dortmund niet te snel vergeten.

  Bij Tottenham zijn ze misschien nog altijd aan het nagenieten van de klinkende 3-0-zege tegen Borussia Dortmund. Jan Vertonghen liet tegen de Duitse leider twee gezichten zien en was na de pauze outstanding op links. Filip Joos keek met veel plezier naar de wedstrijd.

  "Hij had het in de eerste helft heel lastig"

  Filip Joos geeft vanavond commentaar bij Slavia Praag-Racing Genk, maar keek gisterenavond met veel belangstelling naar Tottenham-Dortmund. Hij zag hoe de wedstrijd van Jan Vertonghen tweeledig was.

   

  "In de eerste helft had hij het bijzonder lastig", zegt de Sporzacommentator. "Dortmund was de betere ploeg tegen een B-elftal van Tottenham. Oké, dat is overdreven, maar de Spurs misten veel spelers. Dortmund viel vooral over de rechterflank aan tegen Tottenham, waar Vertonghen op links speelde in een 3-5-2-systeem."

   

  "We weten dat hij die wingbackpositie niet de allerleukste plek vindt om te spelen. Hij speelde daar gisteren tegen Hakimi en Sancho en zij waren heel goed. Ze kwamen voortdurend op hem af."

   

  "Vertonghen had veel geluk dat bij het trio achterin Alderweireld op de meest linkse positie speelde, want die andere Rode Duivel coverde hem het meest. Tottenham had Alderweireld in de eerste helft nodig. Hij vormde een soort dijk tegen het aanstormende geweld."

  "Na de pauze voltrok zich een wonder"

  "Ik weet niet wat er tijdens de rust gebeurd is, maar er is wel iets gebeurd", vervolgt Filip Joos. "In de eerste helft zag je aan Vertonghen dat hij zich eigenlijk een beetje ergerde. Hij kreeg vaak de bal aangespeeld met zijn gezicht naar eigen doel. Je kon op hem aflezen: "Verdorie, we komen hier niet aan voetballen toe en ik sta hier niet op mijn juiste plek.""

   

  "Die ergernis was bijna tastbaar, maar na de pauze voltrok zich een wonder. Die match kantelde vanaf de eerste minuut van de tweede helft en Vertonghen was de absolute uitblinker met een fantastische voorzet voor de 1-0, een wereldbal, en die 2-0. Wembley explodeerde zoals het dat zelden doet."

   

  "Vertonghen ging naar voren, dwong corners af, strooide met voorzetten. Hij dweilde onvermoeibaar die linkerflank af, alsof hij al heel zijn leven in dat systeem speelt. En met goeie voeten natuurlijk, maar dat weten we."

   

  "Ik heb meteen laten weten dat dit mijn "moment van de week" in Extra Time zou zijn, maar je kunt dit natuurlijk niet in één minuut vatten. Als je je beste eerste helft ooit speelt, dan onthouden de mensen dat misschien niet. Als je je beste tweede helft ooit speelt en met 3-0 wint in de Champions League tegen Dortmund, dan zal vrijwel niemand nog aan die moeilijkheden uit de eerste periode denken."

  Vertonghen ging naar voren, dwong corners af, strooide met voorzetten. Hij dweilde onvermoeibaar die linkerflank af, alsof hij al heel zijn leven in dat systeem speelde. En met goeie voeten natuurlijk, maar dat weten we.

  Filip Joos

  "Het hoogste contrast zag je bij Vertonghen"

  "Jan Vertonghen zal vandaag de eerste zijn om te zeggen dat het een ploegprestatie was", besluit Filip Joos, "maar hij trapte wel die fantastische voorzet en scoorde. Oké, Eriksen begon ook te draaien en speelde daarna heel slim."

   

  "Heel Tottenham speelde een niveau hoger, maar het hoogste contrast zag je bij Vertonghen. Ook in zijn houding. Het was alsof hij ineens die corridor zag en dacht: dan sta ik maar even op die linkerflank."