• home
 • video
 • pas verschenen

  PSG dendert voort in Frankrijk: "Tuchel heeft gevoelige snaar geraakt bij Neymar"

  Neymar.

  Neymar scoorde twee keer tegen Guingamp.

  9-0: PSG vernederde Guingamp afgelopen weekend tot op het bot. De Franse topclub wiste zo de uitschakeling tegen Guingamp in de Coupe de la Ligue uit, maar lijkt nog meer dan anders in eigen land op eenzame hoogte te voetballen. Sirik Geffray, onze kenner van het Franse voetbal, geeft meer uitleg.

  "De spelers hangen hard aan Tuchel vast"

  Begin januari liet PSG zich in de Coupe de la Ligue op een zeldzame uitschuiver betrappen. Guingamp schakelde PSG, dat sinds november 2012 niet meer had verloren in de Ligabeker, uit. Zaterdag kreeg het lik op stuk met een 9-0-bolwassing.

   

  "Die bekermatch was een beetje onwaarschijnlijk", vertelt Sirik Geffray, Sporza-journalist en commentator bij Eleven Sports. "Guingamp kreeg toen drie penalty's en PSG liet zijn kansen liggen. Het was eigenlijk een accident de parcours en Guingamp heeft daar zaterdag de tol voor betaald."

   

  Waren de vedetten van PSG dan toch tuk op revanche? "Dat is toch iets wat trainer Thomas Tuchel in die ploeg heeft gekregen. Hij is er in geslaagd om die ploeg te verbinden. De spelers hangen hard aan hem vast. Neymar zei afgelopen weekend nog dat hij een hele goeie band heeft met Tuchel en voor hem door het vuur wil gaan."

   

  "Hij slaagt erin om hen vertrouwen te geven, hoe raar dat ook klinkt bij die toppers. Je ziet ook dat Tuchel zijn spelers regelmatig vastpakt, een schouderklopje geeft. Tuchel gaat voor zijn spelers, maar is anderzijds ook heel streng. Dat werd hem ook verweten bij Dortmund. Hij heeft iets strikts in zich en dat kan hard zijn. Maar het pakt wel bij PSG."

  Lof van Neymar voor zijn Duitse trainer:

  "Tegenstanders moeten zich niet zomaar neerleggen bij de suprematie"

  PSG telt na 19 speeldagen 53 punten. "Eerste achtervolger" Rijsel heeft 21 matchen gespeeld en telt 40 eenheden. "Ze doen het fantastisch, maar Juventus heeft evenveel punten na evenveel speeldagen. Niemand zegt: Juventus staat zo ver boven de rest. En in Italië komt ook alleen maar Napoli in de buurt."

   

  "Dat is het probleem van de Franse competitie dit jaar: de andere toppers laten het afweten. Bij Marseille is het crisis, Lyon is zeer wisselvallig en Monaco is een extreem geval. De kloof lijkt nu zo groot omdat de andere toppers het laten afweten."

   

  "In de top 5 staan naast PSG en Lyon nu Rijsel, Saint-Etienne en Strasbourg. Dat zijn normaal ploegen voor de 10e plaats. Die andere Franse topclubs hebben ook stevige kernen en een ruim budget, maar bij PSG is het natuurlijk nog maal drie."

   

  "De tegenstanders moeten zich ook niet zomaar neerleggen bij de suprematie. Maar PSG moet inderdaad net iets minder zijn en de uitdager moet 300 procent in orde zijn. Als PSG zijn kansen afwerkt, dan is het niet te pakken."

  "In se heeft Meunier pech dat Alves nu eenmaal Alves is"

  Thomas Meunier nam zaterdag tegen Guingamp de 9e roos voor zijn rekening. Hoe presteert de Rode Duivel bij de Franse topclub? "Hij heeft voorlopig het geluk dat PSG moeilijkheden blijft ondervinden op de nummer 6-positie."

   

  "Ze hebben daar alleen Verratti, maar hij is geblesseerd. Dan moeten Marquinhos, Draxler of ook Dani Alves daar depanneren. Aangezien Alves daar dan speelt, komt Meunier weer vaker in actie als rechtsachter."

   

  "In se heeft Meunier pech dat Alves nu eenmaal Alves is. Het is niet dat Meunier slechter speelt dan hij, maar Alves heeft zijn naam mee en is ook een goeie vriend van Neymar."

   

  "Meunier is echt superpopulair bij PSG en in Frankrijk, ook voor zijn interviews. De supporters zijn gek van hem. Hij geeft zich altijd en verstopt zich niet, ook als het minder gaat. Ik denk dat hij nu weer een tijdje in de basis zal staan, zeker als er geen nieuwe nummer 6 komt."

  "Neymar is aangepakt en dat is goed voor hem én voor PSG geweest"

  De supervedette van PSG is en blijft Neymar. "Het is een geluk geweest dat hij vorig seizoen dat hautaine had bij PSG en bij Brazilië. Daar is hij echt voor aangepakt en dat is goed voor hem én voor PSG geweest", ziet Sirik Geffray.

   

  "Het heeft hem echt wel geraakt, dat heeft hij ook gezegd. Tuchel heeft bij hem dan toch een gevoelige snaar geraakt. Neymar is nu iets soberder. Er zijn nog trucjes, maar hij speelt minder de showman om de showman uit te hangen."