• home
 • video
 • pas verschenen

  Monaco rijdt zich vast in sukkelstraatje: "Henry viel zaterdag uit zijn rol"

  Thierry Henry.

  Monaco is voorlaatste met slechts 15 punten uit 21 matchen.

  Met Monaco lijkt het van kwaad naar erger te gaan. Zaterdag ging Monaco, vorig jaar nog tweede in de Ligue 1, met liefst 1-5 de boot in tegen Strasbourg. Sirik Geffray, die het Franse voetbal op de voet volgt, zag dat ook Thierry Henry uit zijn rol viel. 

  "De malaise leek bij komst van Henry niet zo groot, maar is dat wel"

  "Je kunt met 1-2 of 1-3 verliezen tegen Strasbourg, dat een vrij goed seizoen speelt en 5e staat", legt commentator Sirik Geffray uit, "maar het werd nog 1-5. Monaco kon geen front vormen en de schade beperken."

   

  "De persconferentie van Thierry Henry na de match was ook vrij surreëel. Hij had het over een discutabele VAR-fase, want Monaco had bij 1-2 een penalty kunnen krijgen en dan was het misschien een andere match geworden."

   

  "Henry heeft op die persbabbel uitgehaald en is daar wat uit zijn rol gevallen. Er wordt gezegd dat hij de stress begint te voelen. Ook iemand als Bixente Lizarazu (die met Henry wereldkampioen werd in 1998) zei dat hij Henry nooit op die manier heeft gekend."

   

  "Henry heeft ook een speler uitgescholden. Normaal zet hij zich daar altijd boven en kan hij zichzelf onder controle houden. Hij beseft wellicht dat het heel moeilijk zal worden met Monaco. Hij heeft een ploeg aangenomen waar de malaise misschien nog niet zo groot leek, maar uiteindelijk wel erg groot was."

  Henry beledigt speler die in 43e minuut iets te veel tijd neemt bij een inworp

  "Monaco had beter geïnvesteerd in 5 goeie spelers dan in 10 potentiële toppers"

  Monaco cashte de voorbije jaren fors voor onder meer Mbappé, Lemar, Fabinho, Mendy, Silva en Bakayoko. Is het met die bakken geld dan niet goed omgesprongen?

   

  "Met Fabregas en Naldo zijn nu ervaren spelers gehaald, maar de andere inkomende transfers zijn bijna allemaal jonge twintigers of zelfs tieners. Zij werden vaak ook al voor veel geld weggeplukt, in de hoop ze over enkele jaren voor drie keer zoveel geld te kunnen verkopen."

   

  "Je kunt wel enkele talenten halen en hen stilletjes in de ploeg brengen, zoals dat de voorbije jaren gebeurde. Toen konden zij rijpen, met onder meer Falcao, Moutinho en Glik als ervaren centrale as in steun. Maar zoveel jeugd in één keer kan bijna niet. Ze hadden beter geïnvesteerd in 5 echt goeie spelers dan in 10 potentiële toppers."

   

  "Er is veel te doen over waar dat geld nu heen is. Football Leaks heeft aangetoond dat voorzitter Rybolovlev een deel van de schuld van de club heeft overgenomen, maar dat hij de helft van die schuldenberg met het geld van Mbappé gerecupereerd heeft."

   

  "De andere transfersommen zouden dus nog in de clubkas moeten zitten, maar vicevoorzitter Vasiljev zou ook grote commissies gekregen hebben op de verkoop van spelers. Als je dat allemaal weet, dan is dat misschien wel de reden waarom er zoveel getransfereerd werd bij Monaco."

  Kylian Mbappé.

  PSG betaalde meer dan 100 miljoen euro aan Monaco voor Mbappé.

  "Misschien is Fellaini de transfer die Monaco nodig heeft"

  Verzuipt Youri Tielemans mee in de malaise? "Ik vreesde dat hij met de komst van Cesc Fabregas uit de ploeg zou verdwijnen, maar Henry zette hen tegen Strasbourg naast elkaar."

   

  "Ze hebben Moutinho afgelopen zomer laten gaan omdat Tielemans een basisplek wou, maar ik heb het gevoel dat Tielemans zo'n ploeg niet kan dragen. Ik denk dat hij iemand naast zich nodig heeft, zoals dat bij Anderlecht ook was."

   

  "Dat is ook een beetje het probleem van Monaco. Ze hebben veel goeie voetballers, maar ze hebben geen breker meer zoals Fabinho of Bakayoko, iemand die in de duels vliegt. Marouane Fellaini wordt er genoemd. Hij kan wel passen in die rol. Misschien is hij de transfer die ze nodig hebben, om wat karakter te kweken en te laten voelen dat je er bent."

  Marouane Fellaini zit op een zijspoor bij Manchester United.

  "Ik denk dat Batshuayi weinig te verliezen heeft met een transfer naar Monaco"

  Wie nadrukkelijk gelinkt wordt aan Monaco, is Michy Batshuayi. De huurovereenkomst tussen Chelsea en Valencia is stopgezet, maar moet de Rode Duivel wel naar een doodzieke ploeg trekken?

   

  "Monaco heeft een killer nodig, iemand die uit het niets een goal kan maken. Batshuayi kan dat natuurlijk. Ik denk dat hij weinig te verliezen heeft met een overgang naar Monaco. Het is geen slechtere keuze dan een overgang naar pakweg Everton of Crystal Palace."

   

  "Dat zijn ook grijze ploegen die af en toe winnen, maar die tegen Manchester City ook met 5-0 verliezen. Kan hij dan meer halen uit zo'n transfer? Het zal voor Batshuayi sowieso een gok zijn, maar waarom niet naar Monaco gaan?"

  Gaat Batshuayi aan de slag bij Monaco?

  "Chadli is een teleurstelling"

  Met Nacer Chadli loopt er nog een Belg rond in het prinsdom. "Hij is een teleurstelling geworden. Ze hadden er meer van verwacht."

   

  "Leonardo Jardim (die dit seizoen opstapte) vond dat er te veel jeugd was en vroeg versterking, maar hij wou Chadli eigenlijk niet. Hij vond dat die transfer te veel gebaseerd was louter op basis van die sterke WK-matchen."

   

  "Dat blijkt een beetje te kloppen, want Chadli komt er moeilijk door. Hij moest de ploeg mee trekken, maar hij is nooit die speler geweest."