• home
 • video
 • pas verschenen

  "Misschien werkte de insteek van Van Cleemput bij Goffin gewoonweg niet meer"

  David Goffin.

  David Goffin haalde de tweede week in Melbourne niet.

  Met David Goffin en Elise Mertens werden zaterdag de laatste Belgen uit het enkelspel op de Australian Open gewipt. Goffin kondigde na zijn exit ook de breuk met coach Thierry Van Cleemput aan. Dirk Gerlo probeert in de koker van Goffin en Mertens te kijken.

  "Vrij logisch dat er wordt gesproken tussen Goffin en coach"

  Of het afscheid van Goffin en zijn coach vreemd getimed is? Ja, want het tennisjaar is nog maar net begonnen, maar ik kan er wel iets bij bedenken. Goffin heeft een lange vakantie gehad en is pas in december op de baan beginnen te werken.

   

  Op training loopt het nog vlot. Je hebt mekaar lang niet meer gezien en dan is die relatie nog meer dan oké. Je begint na een moeilijk jaar met nieuwe moed aan het seizoen, maar in Doha gaat het al fout in de eerste wedstrijd.

   

  Op de Australian Open speelt hij twee goeie matchen, maar de eerste echte test tegen Medvedev loopt na een zogezegd goeie voorbereiding faliekant af. Dat er dan wordt gesproken, lijkt me vrij logisch.

  Goffin verloor in de derde ronde in Melbourne.

  "Breuk is waarschijnlijk de beste oplossing voor allebei"

  Ik lees dat er spanningen waren in de kleedkamer, dat Van Cleemput niet meer de spelvreugde en vechtersmentaliteit zag die hij wou zien. Hij hamerde altijd op uitstraling, mentaliteit en spelvreugde op de baan. Misschien had Goffin het daar een beetje mee gehad.

   

  Na een nederlaag ben je heel kwetsbaar en misschien was Goffin datzelfde liedje wat beu. Dat liedje werd al vijf jaar aan een stuk gezongen en op een bepaald moment dringt die boodschap niet meer door.

   

  Ik was zondag op de Flanders Swimming Cup en coach Ronald Gaastra zei dat zij het anders aanpakken bij de zwemmers. Daar heb je ook een één-op-éénrelatie tussen coach en atleet. Hij verdeelt de zwemmers over enkele coaches. Zij hebben allemaal dezelfde instructies, maar ze brengen elk hun eigen verhaal of insteek.

   

  Misschien werkte de insteek van Van Cleemput bij Goffin gewoonweg niet meer. Waarschijnlijk is deze breuk de beste oplossing voor allebei. Het kan ook voor Van Cleemput een verademing zijn om andere lucht op te snuiven.

  Misschien werkte de insteek van Van Cleemput bij Goffin gewoonweg niet meer. Waarschijnlijk is deze breuk de beste oplossing voor allebei. Het kan ook voor Van Cleemput een verademing zijn om andere lucht op te snuiven.

  Dirk Gerlo

  "5 jaar tussen Goffin en Van Cleemput is eigenlijk een eeuwigheid"

  Misschien heeft Van Cleemput te veel op dezelfde snaar getokkeld. Er zijn in individuele sporten ook maar weinig relaties tussen spelers en coaches die lang duren.

   

  De 5 jaar van Goffin en Van Cleemput is eigenlijk een eeuwigheid. Ik ken er bij ons maar ééntje die haar hele carrière met dezelfde coach heeft gewerkt: Justine Henin met Carlos Rodriguez. Op een bepaald moment is het op.

   

  Vergeet ook niet dat je een andere situatie hebt dan bij een ploegsport. Daar betaalt de club de coach, hier betaalt de speler zijn coach. Die coach moet de baas zijn en zeggen dat dit het pad is dat ze zullen volgen. Maar hij is ook afhankelijk van het loon dat betaald wordt door de speler. Dat is een complexe situatie.

  Goffin en zijn coach werken niet meer samen.

  "Volgende coach moet ook zijn persoonlijkheid doorgronden"

  Je krijgt ook heel moeilijk hoogte van Goffin. Hij is zeer aimabel, maar het is heel moeilijk om hem als volger te doorgronden. Als je hem in die Daviscup-finales zag spelen, dan zag je een tennisbeest. Maar op sommige momenten straalt hij ook heel weinig tennisvreugde uit. Als die gelatenheid hem in zijn greep krijgt, dan heeft hij een probleem.

   

  De volgende coach zal eerst zijn persoonlijkheid moeten doorgronden. Hoe kan hij van Goffin een speler maken die meer uitstraling kan hebben op de baan? Kijk naar de opkomende jongeren zoals Tsitsipas en Tiafoe, die grinta en lef uitstralen. Dat zie je bij Goffin alleen als hij in topvorm is.

  "Mertens zit nog in de lente van haar carrière"

  Elise Mertens heeft er dan weer ongeveer uitgehaald wat er in zat. Door haar sterke ranking aan het einde van vorig jaar, 12e van de wereld, is ze verplicht om sterker bezette toernooien te spelen. Dat wil ze zelf ook, ze zoekt de concurrentie op.

   

  De matchen die ze moest winnen, heeft ze allemaal gewonnen. Maar nu moet ze haar statuut - iedereen kent haar nu - leren verwerken en moet ze dominanter en regelmatiger worden. Ze moet meer zelfvertrouwen tonen tegen de absolute toppers.

   

  We mogen ook niet vergeten dat Mertens nog maar 23 jaar is. Goffin is 28. Voor hem breken de jaren van de waarheid aan, Mertens zit nog altijd in de lente of de prille zomer van haar carrière. Ze heeft nog tijd.

  Mertens kon haar halve finale van vorig jaar niet evenaren.

  "Vanuit de luwte kunnen Mertens en Goffin vooruitgang boeken"

  Elise Mertens heeft vorig jaar veel van coach gewisseld, maar ze heeft met David Taylor iemand met veel bagage gevonden. Hij is een pak ouder en kan een soort van vaderrol aannemen. Hij heeft een soort van natuurlijke autoriteit die zij wel zal aanvaarden. Ze weet dat ze nog veel van hem kan opsteken.

   

  Ze zakt nu uit de top 20 van de WTA-ranking. Met enkele goeie toernooien komt ze snel weer in de buurt van de top 15. Dat verhaal loopt voor Goffin en Mertens wat gelijk: vanuit de luwte kunnen ze nu weer tennissen en kunnen ze vooruitgang boeken. Daar ben ik zo goed als zeker van.

  Dirk Gerlo