• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vul je BK-pronostiek voor alle categorieën in met deze tips van Paul Herygers

  Komend weekend worden de Belgische truien uitgedeeld in het veld in Kruibeke. Bij de mannen belooft het een spannende strijd te worden zonder Mathieu van der Poel, maar naar wie moet u uitkijken in de andere categorieën? Co-commentator Paul Herygers deelt zijn kennis.

  Junioren: "Grote strijd tussen Meeussen en Cortjens"

  "De absolute favorieten bij de juniores zijn Witse Meeussen en Ryan Cortjens. Meeussen heeft heel goed gereden tot en met december, maar heeft er dan een klein beetje de stekker uitgetrokken. Hij heeft tijd genomen voor zijn examens en is dan herbegonnen in Namen."

   

  "Net in die periode is Ryan Cortjens naar boven geschoten. Hij wint in Namen en Zolder en was eigenlijk de man van de maand december. Meeussen staat wel aan de leiding in de Wereldbeker en is naar zijn 2e hoogtepunt aan het groeien, maar komt dat er op het BK of het WK? Het wordt zeer waarschijnlijk een tweestrijd."

   

  "Daarachter is er vanalles te beleven. Dan zou ik zelfs al kijken naar de eerstejaars. De mannen die meteen de stap gezet hebben en daar is ook ene Thibau Nys bij. Die kan een finale rijden. Ze krijgen wel een weidecross voor de wielen, is dat niet te zwaar voor die eerstejaars?"

   

  "Naast Nys zijn er nog Ward Huybs en Lennert Belmans. Die laatste is  nu nog geen klinkende naam, maar hij gaat zeker die stap nog zetten. Er zijn ook een aantal West-Vlamingen die vertrouwd zijn met die ondergrond, Jelle Vermoote en Joran Wyseure. Het zou me niet verbazen als die ook in het stuk voorkomen."

  De pronostiek van Paul: "Meeussen en Cortjens strijden voor 1 en 2 en daarachter durf ik Thibau Nys te zetten."

  Witse Meeussen, Ryan Cortjens, Thibau Nys

  Beloften: "Misschien wordt dit wel de spannendste cross"

  "Het is een heel open strijd in deze categorie. Je hebt Timo Kielich, Lander Loockx, Niels Derveaux, Andreas Goeman en Toon Vandebosch. Yentl Bekaert was daar ook bij, maar die is dan heel hard gevallen in Namen. Ze zagen zijn knieschijf liggen. Hij heeft 20 hechtingen in zijn been, dus het BK zal iets te vroeg komen."

   

  "Het zal de vorm van de dag zijn die hier zal beslissen, al voel je wel dat het richting Lander Loockx of Timo Kielich zal gaan. Wat je moet opmerken, is dat het op zijn einde loopt voor Loockx. Hij heeft nu de goede vorm te pakken, dat zag je in Brussel, maar hij is de oudste van de hoop. Volgend jaar moet hij overstappen en wordt hij elite met of zonder contract. Het is een zeer vlijtige student, maar als veldrijder moet hij  nu een keuze gaan maken. Nog snel een titel meepikken zou hem dus goed uitkomen met de hoop op een profcontract."

   

  "De andere renners krijgen nog wel wat kansen. Maar als deze mannen zouden moeten optornen tegen Eli Iserbyt, die eigenlijk dezelfde leeftijd heeft, dan is er een klasseverschil. Bij de beloften zou de titel een zekerheid zijn voor Iserbyt." 

  De pronostiek van Paul: "Heel moeilijk. Ze zijn met 5 of 6 die kunnen winnen. Dit zou wel eens de spannendste cross kunnen worden."

  Kielich, Loockx, Goeman, Vandebosch, Derveaux

  Vrouwen: "Loes Sels krijgt een parcours dat haar ligt"

  "Een nieuwe titel voor Sanne Cant is logisch, maar Loes Sels krijgt een parcours dat haar ligt. Het zou anders geweest zijn, mocht het een erg zware omloop geweest zijn. Dan had ze gepanikeerd. Maar Kruibeke zou, denk ik, wel in haar top 5 met geliefde omlopen staan voor een BK. Het is geen cross met hoge snelheid, er is een zandbak."

   

  "Dan heb je Laura Verdonschot op dezelfde hoogte als Ellen Van Loy. Van Loy kan nog niet met gelijke wapens strijden. Ze is wel een vechter en maakt altijd een goeie start, maar kan ze dat 40 minuten volhouden in een kampioenschap waar iedereen nog 2 procent beter is dan normaal?"

   

  "Misschien hebben de andere vrouwen wel moed geput uit de cross in Brussel, waar Cant niet zo goed was. Loes Sels kwam daar bijvoorbeeld goed voor de dag. Ze is in orde. Hoger kan ze conditioneel niet geraken, denk ik. Het parcours zit mee, de conditie is er. Ik zou zeggen: "Loes, vlieg erin"."

  De pronostiek van Paul: "Sanne Cant op 1, Loes Sels op 2 en dan Laura Verdonschot."

  Sanne Cant, Laura Verdonschot, Loes Sels

  Elite: "Van Aert zal er als een leeuw invliegen"

  "Ik wil dat spelletje wel meespelen over "de spannendste cross van het jaar", maar ik denk niet dat het zo zal zijn. Wout van Aert is een uitgesproken kampioenschapsman. In Kruibeke heb ik hem bovendien zijn allereerste profcross zien binnenhalen. Hij is gebeten op die trui. Als Mathieu van der Poel dan eens niet meedoet, dan zet ik hem toch met zijn 16 tweede plaatsen op 1."

   

  "Toon Aerts komt daar net onder. Die heeft WB-crossen naar zijn hand gezet, heeft gewonnen op de Koppenberg, maar de grote "maar" is dat we in Kruibeke zitten. Er zijn geen heuvels, het is een poldercross. Het hoogteverschil is maar 12 meter. Pas op, hij is eigenlijk een loper van origine. Hij heeft een enorme stap gezet dit jaar. Michael Vanthourenhout rijdt plots ook heel mooie uitslagen en er zit regelmaat in. Daar kan je niet naast kijken. Hij zal meespelen en een deel van de koek opeisen." 

   

  "Laurens Sweeck zal ook wel een rol spelen. Hij wou een andere fiets en heeft die nu. Ook Quinten Hermans mag je niet vergeten. Die plaats ik op dezelfde hoogte. Bij die mannen is het net niet of net wel. Ook Jens Adams is goed de laatste tijd en plaats ik in dezelfde groep. Zet Eli Iserbyt en Gianni Vermeersch er ook maar bij. Die rijden voor 3, 4 of 5."

   

  "Het kan spannend worden, maar ik denk dat Van Aert er als een leeuw zal invliegen. En dat het opnieuw wordt wat we al een jaar kennen: een solorace. Daar kan je niet boos om zijn."

  Pronostiek van Paul: "Wout van Aert en daarachter een strijd tussen Toon Aerts en Michael Vanthourenhout."

  Vanthourenhout, Van Aert, Aerts

  Live op Sporza

  zaterdag  13.40 uur BK junioren
  zaterdag 15 uur BK vrouwen (beloften en elite)
  zondag 13.30 uur BK beloften
  zondag 15 uur BK elite