• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen respect voor de scheidsrechter? 5.000 euro boete

  Jonathan Lardot

  Scheidsrechter Jonathan Lardot.

  Voetballers, bestuursleden of stafleden die ongepast omgaan met de wedstrijdleiding riskeren een fikse boete. Daar zullen ex-trainer Ariël Jacobs (65), ex-speler Gonzague Vandooren (39) en ex-ref Alexis Ponnet (78) streng op toezien.

  Ariël Jacobs, Gonzague Vandooren en Alexis Ponnet zetelen vanaf 1 januari in de commissie van de Pro League die waakt over het respect voor scheidsrechters. Dat vernam persagentschap Belga.

   

  De Pro League keurde een gedragscode goed die bestuursleden, stafleden en voetballers van de 24 profclubs verplicht respectvol om te gaan met de wedstrijdleiding. Als het interne reglement overtreden wordt, zullen clubs 5.000 euro moeten ophoesten. Bij herhaling wordt dat 10.000 euro.

   

  De commissie hoort de beschuldigde (kan mondeling of schriftelijk) en geeft op basis van alle elementen een advies aan de Raad van Bestuur. Vervolgens moet de boete bevestigd worden door de Raad van Bestuur.

   

  De clubs zelf zijn aansprakelijk voor de vergoeding, maar ze worden warm aanbevolen de bedragen te verhalen op de betrokkene. Het geld vloeit terug naar de arbitrage, bijvoorbeeld in de vorm van positieve reclame, recrutering en prestatiepremies.

  Ariël Jacobs

  Ariël Jacobs was in zijn carrière onder meer coach van Anderlecht.

  "Anders wordt het gemeengoed"

  De Pro League is van oordeel dat een gebrek aan respect voor wedstrijdleiders het imago van het Belgisch voetbal negatief beïnvloedt. "Daarom moeten we in het profvoetbal het goede voorbeeld geven. Anders dreigt het fenomeen gemeengoed te worden en zal het zich ook in het amateurvoetbal of in jeugdcompetities ontwikkelen", klinkt het.

   

  "Dat kan jonge scheidsrechters afschrikken. Bovendien wordt het moeilijker om scheidsrechters te houden wanneer zij zich ondergewaardeerd en onbeschermd voelen."