• home
 • video
 • pas verschenen

  Australian Open voert supertiebreak in beslissende set in

  " "

  Roger Federer verdedigt volgende maand zijn titel in Melbourne.

  De organisatie van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, heeft vandaag bekendgemaakt dat de laatste set in een enkel- of dubbelwedstrijd zal beslist worden met een supertiebreak. Zo blijft Roland Garros nog het enige grandslamtennistoernooi waarin de slotset met 2 spelletjes verschil moet gewonnen worden. 

  De supertiebreak is een tiebreak naar 10 punten. Toernooidirecteur Craig Tiley gaf mee dat de beslissing er kwam na een uitgebreid onderzoek bij spelers, coaches, commentatoren en journalisten. "We kozen voor een tiebreak van 10 punten om de fans toch een speciale ontknoping te geven in vaak episch spannende duels."

   

  "Deze langere tiebreak kan voor een onverwachte finale twist zorgen en bovendien de dominantie van de opslag verminderen. We geloven dat dit de beste oplossing is voor spelers en fans over de hele wereld."

   

  De nieuwe formule wordt ingevoerd bij alle enkel- en dubbelwedstrijden, zowel bij mannen, vrouwen als gemengd. De mannen spelen naar 3 winnende sets, de vrouwen en dubbelduo's naar 2 winnende.

  Alleen Roland Garros heeft nog geen tiebreak in laatste set

  Het debat over het einde van de tennisduels laaide vorig jaar weer op, toen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson op Wimbledon hoge cijfers nodig had om in de 5e set in de kwartfinale Roger Federer (13-11) te verslaan en in de halve finale John Isner (26-24).

   

  Acht jaar geleden speelden Isner en Nicolas Mahut - ook op het Londense gras - de langste tennismatch uit de geschiedenis. Na 3 dagen klopte de Amerikaan de Fransman met 70-68 in de 5e set. De twee stonden meer dan 11 uur op het veld.

   

  Op Wimbledon zal in 2019 een tiebreak naar 7 punten gespeeld worden bij een 12-12-stand in de laatste set. Op de US Open is er al jaren een traditionele tiebreak bij 6-6 in de slotset.

   

  Door de beslissing van de Australian Open blijft Roland Garros nog als enige grandslamtoernooi over waar geen tiebreak geldt.

   

  Het eerste grandslamtoernooi van het jaar is van 14 tot 27 januari in Melbourne. Vorig jaar ging de zege bij de mannen naar Roger Federer, die na 5 sets de Kroaat Marin Cilic versloeg. Bij de vrouwen was Caroline Wozniacki in 3 sets de betere van Simona Halep.