De 10 van 2018 - "Zonder wereldtitel zou Derwael bijna gefaald hebben"

  Nina Derwael draait naar de allereerste Belgische wereldtitel in het turnen.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Nina Derwael slingerde naar de allereerste Belgische wereldtitel in het turnen. "Een dag eerder was ze nog plat op haar buik gegaan", herinnert Inge Van Meensel zich.

  De 10 van 2018: Nina Derwael is wereldkampioen op de brug met ongelijke leggers

  "Als ze goed landt, heeft ze goud. En ze landt goed"

  Nina Derwael staat er op de grote momenten. Op de Europese kampioenschappen was ze goed voor zilver op de balk, aan de brug met ongelijke leggers verlengde ze haar titel. Drie maanden later had ze een afspraak met de geschiedenis. De tijd was rijp voor een wereldtitel.

   

  "Een wereldkampioen in het turnen, een van de grootste sporten, had België nog niet. Nina Derwael kon het waarmaken", vertelt onze specialiste Inge Van Meensel. 

   

  "Zonder wereldtitel zou ze bijna gefaald hebben. Uiteraard is het waanzinnig om zoiets te zeggen, maar het was wel zo. Omdat je weet wat ze kan. Als ze haar oefening uitvoert, pakt ze goud."

   

  "Je weet welke oefening er komt, je weet waar ze goed in is en je weet waar ze fouten kan maken. Als ze goed landt, heeft ze goud. En ze landde goed", glundert Van Meensel. "Ik heb al veel mooie momenten meegemaakt, maar het WK in Doha staat helemaal bovenaan."

  Inge Van Meensel: "Dat WK staat helemaal bovenaan."

  "Wereldtop in een mondiale sport"

  "Turnen is een sport waar je niet rijk van wordt, maar je moet er wel ontzettend veel in investeren. Je traint van 's ochtends tot 's avonds: elke dag, elke week en elke maand. Daarom heb ik onwaarschijnlijk veel respect voor die gymnastes", stelt onze journaalanchor Eddy Demarez.

   

  "Bovendien is gymnastiek een heel mondiale sport waar grote landen vol voor gaan. En daar is Nina Derwael wereldtop in. Ze bezwijkt niet op de topmomenten."

  "In de opwarming gaat ze op haar buik"

  De aanloop naar de finale verliep niet naar wens. "Een dag eerder, tijdens de allroundfinale, zien we Nina Derwael opwarmen aan de brug. Plots valt ze met een klap plat op haar buik", getuigt Inge Van Meensel. "Ik schrok echt. Ik had haar nog nooit zien vallen."

   

  "Achteraf reageerde ze met een uitgestreken gezicht: "Ja, dan was ik ineens wakker." Dat is Nina Derwael ten voeten uit", lacht onze commentator.

  "Zo was ik ineens wakker", sprak ze. Dat is Nina Derwael ten voeten uit.

  Inge Van Meensel

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen".

  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen

  Herbekijk "Blinkende Belgen", deel 1 van het sportjaaroverzicht