Raes: "Anderlecht kan dit niet in één transferperiode rechtzetten"

  De tandem Coucke-Verschueren staat voor een drukke maand.

  Hoe pakken de eersteklassers de transferperiode aan? Anderlecht heeft woelige maanden achter de rug en heeft werk voor de boeg. Frank Raes schetst wat er aan de hand is in het Constant Vanden Stockstadion. 

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "Maar twee spelers geslaagd"

  Bij de inkomende transfers zijn er eigenlijk maar twee geslaagd: Didillon en Dimata. Didillon was de laatste maand soms wat minder, maar zulke foutjes gebeuren en je kunt niet zeggen dat hij een mislukking is. Dat geldt ook voor Dimata. Hij is niet de Europese top die Anderlecht nodig heeft, maar hij is ook nog jong.

   

  Als je dan kijkt naar de anderen... Santini werkt hard en heeft ook gescoord, maar hij is geen speler voor Anderlecht. Hij is niet goed genoeg. Iemand als Makarenko is goed om in de kern te hebben, maar hij brengt je niet naar een hoger niveau. Cobbaut was dan weer vaak geblesseerd, Musona heeft amper meegedaan en Bakkali heeft weinig overzicht.

   

  Dat is een beetje het probleem van Anderlecht: de ouderen zijn middelmatig en de jongeren zijn jong. Ze kunnen de ploeg nog niet echt naar een hoger niveau tillen. Je bent al blij dat ze al kunnen meedraaien.

  Dimata krijgt een voldoende van Frank Raes.

  "Hebben Sanneh en Vranjes te weinig kansen gehad?"

  Sanneh en Vranjes zijn ook mislukkingen, maar misschien hebben ze te weinig kansen gekregen. Je mag bij Anderlecht geen twee à drie matchen minder spelen, want dan lig je eruit. Als iemand als Vranjes het volle vertrouwen krijgt, dan denk ik dat hij beter kan.

   

  8 miljoen voor Sanneh, dat is heel veel geld voor iemand die dit maar kan. Hij heeft duidelijk op een lager ritme gespeeld. Hij wacht af, neemt geen initiatief en bouwt niet op. Ik denk dat hij er ook wel zal doorkomen als je hem laat staan, maar bij Anderlecht is de druk zo groot en krijg je weinig tijd.

  Anderlecht betaalde heel veel geld voor Sanneh.

  "De jongeren zijn een alibi geworden"

  De jeugd heeft nu wel sneller kansen gekregen en daar zullen ze wel vruchten van plukken, maar dat is op lange termijn. De jongeren zijn ook een alibi geworden. Je zet veel jonge spelers in en dan heb je het recht om te mislukken. Als je verliest, dan heb je een uitleg. Dat vind ik een beetje flauw.

   

  Bij Anderlecht moet de beste ploeg spelen: oud of jong, dat maakt niet uit. Tegen STVV speelden ze met een erg jeugdig elftal. Dat is fijn, dat zien we graag en je paait er je fans mee, maar ze verliezen wel. Dat kan ook bijna niet anders met die mannen.

  Belangrijkste transfers Anderlecht afgelopen zomer

  IN UIT
  Zakaria Bakkali Leander Dendoncker
  Elias Cobbaut Olivier Deschacht
  Thomas Didillon Kara Mbodji
  Landry Dimata Henry Onyekuru
  Antonio Milic Lazar Markovic
  Knowledge Musona Matz Sels
  Kenny Saief Uros Spajic
  Bubacarr Sanneh Lukasz Teodorczyk
  Ivan Santini  
  Ognjen Vranjes  

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Ze hadden Hanni nooit mogen laten gaan"

  Hoeveel ploegen worden echt sterker van wintertransfers? Je kunt wel een injectie krijgen, maar wie kun je dan bijvoorbeeld halen in België? Ik vind Bezoes een fantastische speler, maar hij heeft ook al mindere matchen bij STVV gekend. 

   

  Anderlecht zoekt een 10 en Morioka had die kunnen zijn, maar ook hij kreeg geen vertrouwen. Voor mij had Anderlecht spelers moeten houden die er al waren, zoals Hanni. Hem hadden ze in januari nooit mogen laten gaan. Hij was een echte 10 en nu is Anderlecht op die positie zoekende, met Trebel, Kums en Morioka.

  Anderlecht liet Hanni in januari gaan.

  "Anderlecht heeft een Vanaken nodig"

  Zoals Michael Verschueren al zei: in elke linie is er versterking nodig. Ze moeten een goeie 10 zoeken, vooraan moet een betere spits lopen dan Santini en achteraan kan Bornauw Anderlecht ook nog niet naar hogere pieken stuwen.

   

  In elke linie moet Anderlecht iemand vinden die er meteen staat en die ook een leider is. Maar begin maar eens te zoeken, hé. Als je goed bent, dan speel je meestal.

   

  Anderlecht heeft iemand als Hans Vanaken nodig. Vanaken zelf lijkt natuurlijk niet haalbaar, maar zo'n type moet komen. Die lopen ook in het buitenland rond, maar je moet geluk hebben.

  Komt een type Vanaken naar RSCA?

  "Wie regelt nu eigenlijk de transfers?"

  Ik ben er wel van overtuigd dat Anderlecht dit niet in één keer kan rechtzetten. Je kunt dat niet doen in één transferperiode. Coucke zal wel bereid zijn om veel geld uit te geven, maar als het mislukt, dan is de weerbots nog groter.

   

  En wie regelt nu eigenlijk de transfers? Het moet allemaal duidelijker. Dat komt wel, maar je krijgt zo weinig tijd. Ook de pers zit er zo kort op. Club Brugge doet het qua punten eigenlijk niet zoveel beter, maar daar is wel stabiliteit.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Mogi Bayat is niet meer beschikbaar"

  Jongens als Musona en Milic moeten eigenlijk weg, maar je moet ze verkocht krijgen, hé. Mogi Bayat is niet meer beschikbaar en hij loosde vroeger al die mannen. Of misschien laat de nieuwe trainer iemand als Morioka nu wel eens tien matchen op een rij staan.

   

  Je moet eigenlijk heel die kern vanaf nul bekijken. Wat is de basisploeg van Anderlecht? Dat is al de eerste vraag. Nu eens speelde Bakkali, dan weer Saief en soms ook Morioka. Die variatie en onzekerheid, mede door de omstandigheden, kroop ook in de hoofden van de spelers.

  Mogi Bayat regelde veel transfers bij Anderlecht.

  4) Met deze kern kan Anderlecht...

  "De titel zou een wonder zijn"

  Ik denk niet dat Anderlecht voor de top 6 moet vrezen. Ploegen als Sint-Truiden en Charleroi duwen wel, maar Anderlecht zal wel bij de eerste 6 geraken.

   

  De titel? Als je drie goeie spelers vindt, dan kan dat. Het zou een wonder zijn, maar het kan. We hebben die play-offs, hé. Vorig jaar was er ook een remonte van het Standard van Sa Pinto. Maar die ploeg was sterker en stabieler.

  Frank Raes