• home
 • video
 • pas verschenen

  Veldritsensatie Betsema: de mama die altijd de boot neemt naar de veldritten

  Denise Betsema is de grote revelatie in het veldrijden.

  De laatste weken stapelt Denise Betsema de overwinningen op in het veldrijden. De Nederlandse is een geval apart. Ze woont op een Waddeneiland en moet telkens het water over om bij ons te kunnen komen crossen.

  Wie is Denise Betsema?

  • 25 jaar
  • Woont op het grootste Waddeneiland van Nederland
  • Moeder van 2 kinderen
  • Komt uit het mountainbiken
  • Rijdt sinds 2016 veldritten
  • Rijdt sinds november bij Marlux-Bingoal
  • Telt dit seizoen al 9 zeges

  Met de boot naar de veldritten

  Betsema woont op een eiland in het noorden van Nederland waardoor ze altijd de boot moet nemen om een veldrit te kunnen rijden. "Ik woon al heel mijn leven op het eiland Texel", zegt Betsema.


  "Het is altijd wel een reis om op een veldrit te geraken. Zaterdagochtend, bijvoorbeeld, ben ik om 6u ’s morgens opgestaan om de boot te nemen. Daarna zijn we doorgereden richting Antwerpen. "

   

  "Dat reizen is natuurlijk wel een nadeel als veldrijdster. Maar dat weegt niet op tegen het feit hoe fijn ik het eiland vind. In Texel heb je bossen, duinen en zand. Ik kan er dus wel heel goed trainen."

  Fietsende mama

  Betsema heeft ook een zoontje en een dochtertje, wat niet evident is in combinatie met het veldrijden. “Toen de kinderen naar school gingen, kreeg ik weer meer tijd om te fietsen", zegt Betsema.

   

  Maar haar moederhart breekt telkens ze haar kinderen thuis moet achterlaten in het weekend. "Als ik vertrek naar een veldrit, mis ik mijn kinderen. Maar dat maakt het ook wel weer superleuk om thuis te komen."

  Overgestapt naar veldrijden door lekke band van een Belg

  Betsema was vroeger actief in het mountainbiken. Maar door een toeval kwam ze terecht in het veldrijden. Een Belgische veldritfan ging al 25 jaar op reis naar Texel en had plots een lekke band.

   

  "Die man stapte de fietswinkel binnen van de papa van Betsema en vroeg Denise waarom ze het niet eens probeerde in het veld", zegt Betsema's veldritcoach Tom De Kort, die de schoonzoon is van de man met de lekke band.

   

  "Technisch heb ik veel vaardigheden uit het mountainbiken meegenomen naar het veldrijden", zegt Betsema. "Maar ik heb wel heel erg moeten wennen aan de veldritfiets. Ook het parcours en tactiek in het veldrijden zijn helemaal anders dan in het mountainbiken. Ik moet nog altijd veel leren. "

   

  "Zoontje zegt dat ik pas echt goed ben als ik Cant versla op WK"

  9 zeges telt Betsema dit seizoen al, waaronder Koksijde (Wereldbeker) en de Scheldecross (DVV).

   

  Hoe komt het dat Betsema zo snel een zegekoningin geworden is in het veld? "Ik sta er zelf ook wel wat versteld van", vertelt Betsema. "Maar in de loop der jaren heb ik een grote motor opgebouwd."

   

  Kan Betsema dit seizoen wereldkampioen worden? "Ik zeg altijd aan mijn kinderen: “Als je iets heel graag wil, dan kan het.” Natuurlijk wil ik heel graag wereldkampioen worden", zegt Betsema. "Maar er komen nog veel kansen de komende jaren."

   

  "Mijn zoontje is trouwens een grote fan van Sanne Cant. Hij heeft me gezegd: “Als je op het WK voor Sanne Cant bent, dan ben je echt wel heel goed.” Maar dat wordt nog moeilijk denk ik."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend