• home
 • video
 • pas verschenen

  Benoot: "Ik teken meteen voor een voorjaar zoals dit seizoen"

  Tiesj Benoot.

  Benoot in actie op stage op Mallorca.

  Tiesj Benoot (24) was afgelopen seizoen een van de beste Belgische renners met zijn zege in de Strade Bianche. Hoe blikt hij vooruit op het nieuwe jaar?

  "8 op 10 en 4 op 10"

  Hoe evalueert Tiesj Benoot zijn seizoen? "Ik splits het op in twee delen. Het voorjaar was zeer goed. Daar geef ik mezelf 8 op 10 voor. Ik heb een constant voorjaar gereden. Op het openingsweekend na ben ik tot de Brabantse Pijl niet uit de top 8 geweest. Ik heb ook een eerste keer gevoeld dat ik de Ronde van Vlaanderen ooit moet kunnen winnen", zegt Benoot, die dit jaar 8e werd.

   

  "In het tweede deel ben ik gebuisd door de pech die ik meegemaakt heb in de Tour en de Vuelta. Het najaar heeft niet gebracht wat ik er zelf van verwacht had, zeker niet na zo'n goed voorjaar. Ik geef mezelf 4 op 10."

  Tiesj Benoot.

  Benoot viel uit in de Tour.

  "Nibali sprak me aan in Tirreno-Adriatico"

  Tiesj Benoot heerste in het voorjaar op de Toscaanse grindwegen. Welke impact heeft die zege in de Strade Bianche op hem gehad?

   

  "Op internationaal vlak heb ik een beetje meer naam gekregen, maar die 5e plaats in de Ronde van Vlaanderen (2015) had een veel grotere impact op mezelf. Toen was alle aandacht nieuw. Nu lag het in dezelfde lijn."

   

  "De echte grote namen spreken me nu al eens aan. Vincenzo Nibali, die anders nooit iets tegen me zei, sprak me een week na mijn zege in Tirreno-Adriatico aan. En als ik in Italië kom, word ik meer aangesproken."

  Retro: Tiesj Benoot wint Strade Bianche

  "Periode van Omloop tot Luik is net iets te lang"

  Tiesj Benoot was dit jaar alomtegenwoordig in het voorjaar, maar moest opboksen tegen onder meer het sterke Quick-Step-blok. "Het is moeilijk koersen tegen een blok van 4 man en renners zoals Van Avermaet en Sagan hebben een sprint. Dan is het voor renners zoals ik moeilijk om veel koersen te winnen."

   

  "Ik zat door pech bij onder meer Keukeleire en Greipel vaak alleen in de finale, maar ik heb er vertrouwen in dat het dit jaar anders kan zijn. Ik teken ook meteen voor een voorjaar van dit seizoen. Als ik elk jaar één grote koers van dat niveau kan winnen, dan is dat een succes."

   

  Benoot zet de klimklassiekers even in de wachtkamer. "De periode van de Omloop tot Luik is net iets te lang om op topniveau te blijven. Ik zal dit jaar maximaal tot de Amstel rijden. Ik heb vorig jaar in de Vlaamse koersen bewezen dat ik er mijn plaats heb en dit jaar probeer ik er eentje te winnen."

  "Ik heb nood aan een lange finale"

  "Ik moet blijven werken op souplesse en explosiviteit", analyseert Tiesj Benoot. "Ik heb ook stappen gezet in mijn manier van koersen. Ik heb nood aan een lange finale. Ik heb misschien niet die ene verschroeiende demarrage, maar ik kan wel van ver gaan en niet stilvallen."

   

  Bij Lotto-Soudal waait intussen een nieuwe wind. Benoot ziet een iets meer wetenschappelijk aanpak en ziet ook veel jong geweld. "Op stage waren we met z'n negenen op pad en 6 renners waren jonger dan ik. Ik ben er maar 24. Dat was even slikken. Vroeger was ik altijd de jongste, nu is er een hele lichting nieuwe renners."