• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuw in de Ronde van Vlaanderen 2019: de derde helling

  Het podium van de Ronde van Vlaanderen 2018.

  Op enkele kleine wijzigingen na blijft het parcours van "Vlaanderens Mooiste" volgend jaar zoals het dit jaar was. De startplaats situeert zich nog altijd in Antwerpen, de WorldTour-wedstrijd beleeft na 267 kilometer zijn apotheose in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde.

  De derde helling is nieuw

  De dorpen van de Ronde in 2019 zijn opnieuw Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem. Via het laatste dorp bereiken de renners de eerste kasseistroken van de Vlaamse Ardennen, zoals de Lippenhove- en Paddestraat.     

   

  Een sleutelrol is opnieuw weggelegd voor het duo Oude Kwaremont en Paterberg, met respectievelijk drie en twee passages. Het ritme van de opeenvolgende hellingen en kasseistroken blijft behouden met de Oude Kwaremont als de eerste van in totaal 17 hellingen.

   

  Nieuw in het parcours is de derde helling. Die eer komt in 2019 niet toe aan de Edelare maar aan de Ladeuze in Maarkedal. De Ladeuze is 1000 meter lang met een maximale stijgingsgraad van 16%.

   

  Net als de voorbije twee jaar blijft de Muur van Geraardsbergen, met voorafgaand Tenbosse, op een gelijkaardige wijze in het parcours ingepland.

   

  Na de Muur trekt het peloton naar de ultieme finale met zes opeenvolgende typische kasseihellingen. De eerste in het rijtje is de Koppenberg, op 45 km van de finish, gevolgd door de kasseien van de Mariaborrestraat met daarna de helling van de Steenbeekdries en de Taaienberg.

   

  Vervolgens is er de Kruisberg, met tot slot het ultieme tweeluik Oude Kwaremont en Paterberg. Daarna resten nog 13 vlakke kilometers tot de finish in Oudenaarde.

   

  Dit jaar ging de overwinning naar Niki Terpstra. De Nederlander haalde het afgescheiden voor de Deen Mads Pedersen en Philippe Gilbert, de eindlaureaat van 2017.     

  De dames krijgen het zwaarder

  De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen wordt volgend jaar dan weer iets pittiger. De 16e editie start en finisht in Oudenaarde na 157 kilometer.

   

  In het parcours wordt op zondag 7 april de beklimming van de Taaienberg, op 40 kilometer van de streep, toegevoegd. De vrouwen krijgen naast enkele kasseizones in 2019 in totaal 10 hellingen voor de wielen.

   

  De Nederlandse Anna van der Breggen is de laatste winnares. Zij liet dit jaar haar landgenotes Amy Pieters en Annemiek van Vleuten achter zich.

   

  Beste Belgische werd Jolien D'hoore op de 12e plaats. Grace Verbeke is de enige Belgische die er ooit in slaagde de Ronde van Vlaanderen op haar naam te schrijven. Zij won in 2010.

  Tweet: