• home
 • video
 • pas verschenen

  Stijn Desmet grijpt net naast brons in WB-wedstrijd shorttrack

  Stijn Desmet.

  Stijn Desmet is op de WB shorttrack in Almaty (Kazachstan) in de A-finale van de 1.000 meter als vierde geëindigd. Het was de eerste keer dat de 20-jarige Desmet in een eindstrijd met 's werelds beste shorttrackers stond.

  Op de streep was Stijn Desmet 16 duizendste seconde verwijderd van het brons, dat in het bezit kwam van de Zuid-Koreaan June Seo Lee. De overwinning ging naar Shaonang Liu, een Hongaar van Chinese afkomst. Liu bleef de Nederlander Sjinkie Knegt net voor.

   

  De verschillen waren, zoals bij shorttrack gebruikelijk, minimaal. De winnaar was 17 honderdste seconde sneller dan Desmet.     

   

  "Op de finish werd Stijn nog gepakt", zegt bondscoach Pieter Gysel. "Anders hadden we de eerste medaille in 10 jaar te pakken. Jammer. Maar het belangrijkste is dat hij op de goede weg is."     

   

  In het spoor van Knegt had Desmet zich voor de voornaamste eindstrijd geplaatst. In de kwartfinales had hij ook Lee moeten laten voorgaan, maar de derde plaats was in dit geval voldoende om verder te komen.

  Als kind zich uitleven op het ijs

  Tien jaar geleden meldde Desmet zich bij Ice Racing Team Antarctica in Wilrijk. Als hyperactieve scholier (adhd) kon hij op het ijs zijn energie kwijt. Inmiddels is hij een shorttracker met wie de wereldtoppers rekening houden.


  Het besluit om met de Belgische kernploeg in Heerenveen tegen de sterke Nederlanders te gaan trainen heeft zijn ontwikkeling versneld. 

     
  Hanne Desmet, de oudere zus van Stijn, was op de eerste dag eveneens zonder kleerscheuren door de schiftingen gekomen, maar verscheen zaterdag net als een aantal andere schaatsers wegens buikgriep niet aan de start.


  Sommige landen zijn (veelal om financiële redenen) helemaal niet naar Almaty afgereisd. Zo ontbreken in het verre Kazachstan de afvaardigingen van de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

  Tweet: