• home
 • video
 • pas verschenen

  Hannes: "Als ik in de kopgroep start, gaan we voor EK-goud"

  Pieter-Jan Hannes en Michael Somers

  Pieter-Jan Hannes (l) ziet het zitten voor Team Belgium.

  Zondag kunt u bij Sporza naar de Europese kampioenschappen veldlopen in Tilburg (Ned) kijken. Als er een podium is waar België op mikt, is het dat in de mixed relays. "In de breedte beschikken we over de beste ploeg", stelt Pieter-Jan Hannes.

  "Zijn favoriet"

  Pieter-Jan Hannes staat voor het eerst sinds 2013 nog eens aan de start van het EK. 5 jaar na zijn titel bij de beloften mikt hij nu op succes met het estafetteteam, een wedstrijd over 5,8 kilometer.

   

  "We worden getipt als favoriet en dat klopt ook", vertelt Hannes over de kansen van België. "Zeker in de breedte beschikken we over de beste ploeg, maar met woorden zijn we niet veel. Zondag zullen we het ook moeten tonen."

   

  "Ismael Debjani start, daarna is het aan Elise Vanderelst, gevolgd door mezelf. Sofie Van Accom sluit af."


  "Met die opstelling verwacht ik te kunnen starten in de kopgroep. Als dat lukt, zal ik het risico nemen om voor goud te lopen. Als ik met een achterstand moet beginnen, hoeft dat geen drama te zijn. Dan maak ik er een inhaalwedstrijd van."

   

  De tegenstand komt vooral van Frankrijk en Groot-Brittannië. "Elk land heeft zijn zwaktes, de Fransen hebben niet allemaal de gewenste ervaring in het veld", merkt "PJ" op. "De Britten hebben een rijkere crossgeschiedenis. Die mogen we zeker niet onderschatten."

   

  Ook in Noord-Brabant heeft het de laatste dagen flink geregend. "Maar het parcours ligt er goed bij", vindt Hannes. "Niet supersnel bij, maar ook niet extreem zwaar. Een echt CrossCup-parcours dus. En dat kunnen we aan als Belgen."

  Kimeli: "Loop voor de top 10"

  Isaac Kimeli is een van de 4 Belgische mannen die voor de individuele prijzen lopen op het Europees kampioenschap. "Met een plaats in de top 10 ben ik tevreden, al kan het ook meer zijn."

   

  "Er steekt niet echt een loper bovenuit. Daarom is een verrassing niet uitgesloten", denkt Kimeli, die 2 jaar na zijn Europese beloftetitel zijn entree maakt bij de seniors.

   

  Zijn de Turken dan geen favoriet? "Neen", antwoordt Kimeli, "ik denk eerder aan de Spanjaard Mechaal en de Italiaan Crippa."


  Twee weken geleden liep Kimeli een uitstekende cross in Roeselare. "Aan mijn conditie heb ik op korte tijd weinig kunnen veranderen, maar ik verwacht wel nog iets beter te zijn. Ik ben er volledig klaar voor", stelt de Belgische topper. Afspraak zondag om 14.10u.

  EK cross live op Sporza

  U hoeft morgen geen looppas in Tilburg te missen. Op uw computer, tablet of smartphone kunt u het Europees kampioenschap volgen via onze livestream.

   

  Het programma:

  • 10.45u: junioren vrouwen
  • 11.05u: junioren mannen
  • 11.35u: beloften vrouwen
  • 12.05u: beloften mannen
  • 13.35u: senioren vrouwen
  • 14.10u: senioren mannen
  • 14.55u: mixed relays

  VIDEO: De laatste meters van het parcours: