• home
 • video
 • pas verschenen

  Herygers juicht Stybar toe: "We hebben u nodig, kom maar wat meer"

  Stybar oefent volop in het zand voor een viertal crossen.

  Zdenek Stybar gaat weer crossen deze winter en daarvoor lijkt hij heel gemotiveerd. Ook Paul Herygers zag de filmpjes van zijn recente trainingen en stelde vast dat het goed was: "Zo heb ik hem nooit door het zand zien rijden."

  "How jong",  reageert een opgetogen Paul Herygers. "Ik heb Stybar ook bezig gezien op Instagram.  Dat zandwerk was puik. Ik heb hem nooit zo door het zand zien rijden. Foutloos. Hij mocht er voor mijn part al bij zijn in Koksijde."

   

  "Mij lijkt het alsof Stybar al serieus bezig is met zijn crosstrainingen. Die profs liggen tegenwoordig dan ook niet meer stil. Maar toch zal het hem niet meevallen. Stybar en Boom gaan schrikken tijdens hun eerste cross. Meedoen voor een goede plek, oké, maar voor de zege? Dat is een ander paar mouwen."

   

  "Maar je moet hoopvol zijn in het leven.  Alleen als hij definitief zou terugkomen naar het veld, zou hij weer een echte rol van betekenis kunnen spelen."

  "Hebben we de juiste keuze gemaakt?"

  Wat doet wegrenners als Zdenek Stybar en Lars Boom dan toch weer terugkeren naar het veld? In de paar crossen die ze rijden, valt weinig te rapen.

   

  "Het is een liefde die nooit verloren is gegaan. En ze willen eens komen voelen: "Kan dat nog wel? Zouden wij onze plaats nog kunnen innemen?" Ik denk dat het bij hen nog blijft woekeren: "Hebben we de juiste keuze gemaakt? Is het dat allemaal waard geweest om onze stal te verlaten?""

   

  "Het is plezant he, crossen. Het duurt een uur en er is aandacht met hopen. Ik zou er niet van schrikken als Stybar ooit weer het WK zou rijden. Over Lars Boom spreek ik me minder uit. Die heeft het in het veld wat laten hangen en heeft nooit nog een flits laten zien.  In 2016 was hij in Zolder nog eens fatsoenlijk."

   

  "Maar Stybar, dat is anders. Als ik hem bezig zie op Instagram denk ik: We hebben u nodig, kom maar wat meer. "

  Hoeveel zeges had QuickStep in 2018? 73. Hoeveel van die zeges waren er voor Stybar? Nul.

  "Het was niet echt het jaar van Stybar. Dat is ook de harde realiteit. En dan ga je al snel je kar draaien. Hoeveel zeges had QuickStep? 73. Hoeveel waren er voor Stybar? Nul.  Als dat nog eens gebeurt..."

   

  "Pas op, hij is nog altijd een volwaardige kerel op de weg. De assists en het voorbereidende werk waren er.  De sfeer erin houden kan hij ook. Maar ik heb hem ook op verkeerde momenten zien rijden. In de cross wordt alles beloond. Op de weg is dat allemaal anders."

  Niemand anders uit het huidige profpeloton die dit kan

  Volgens Wout van Aert beginnen de wegrenners ook te beseffen dat een veldritwinter wel degelijk een goede voorbereiding kan zijn op het wegseizoen. Klopt dat?

   

  "Daar ben ik het helemaal mee eens. Kijk maar naar Museeuw, die heeft dat een paar keer gedaan. Om nog maar niet te spreken over Roger De Vlaeminck. En dé man in kwestie was Adrie van der Poel. "

   

  "Toch zie ik in het huidige peloton niemand die dat zou kunnen. Niemand is er mee opgegroeid. Ze gaan er hun trainingsschema niet voor aanpassen. Je moet er interesse voor hebben."

   

  "Je hebt het wel een beetje nodig, die explosiviteit van de cross. Die kwam bijvoorbeeld tot uiting bij Wout van Aert in de Omloop het Nieuwsblad. Daar reden ze weg op de Muur, puur op explosiviteit. Maar uiteindelijk is het toch de natuur die primeert."