• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC bevriest organisatie van olympisch bokstoernooi: "Onderzoek naar AIBA"

  " "

  Een corruptiespook waarde ook al rond op het olympische bokstoernooi van Rio 2016.

  Zoals verwacht neemt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maatregelen tegen de controversiële Internationale Federatie voor Amateurboksers (AIBA). Die staat in voor de organisatie van het olympische bokstoernooi, maar het IOC heeft nu beslist "om het event te bevriezen".

  "De officiële contacten tussen de AIBA en het organisatiecomité van Tokio 2020, de ticketverkoop, de goedkeuring en inrichting van het kwalificatiesysteem, de planning van de tests en de finalisering van het competitieformat worden opgeschort", stelt het Uitvoerend Comité van het IOC in een persbericht.

   

  Het IOC lanceert ook een onderzoek naar de AIBA, waarmee het meerdere problemen heeft. Het boksen wekte op de Spelen van Rio 2016 al de toorn van het IOC op, toen  te midden van een sfeer van corruptie de AIBA 36 juryleden en scheidsrechters schorste.

   

  En de relaties beterden er niet op sinds begin november de Oezbeekse zakenman Gafoer Rachimov verkozen werd als voorzitter van de AIBA. Het Amerikaanse ministerie van Financiën verdenkt hem van banden met criminele organisaties.

   

  "Het onderzoek naar de AIBA kan leiden tot het intrekken van zijn erkenning", verduidelijkt het IOC. Aangaande de financiering, het beheer en de ethiek van de organisatie ziet de olympische instantie "verschillende grote onrustwekkende motieven"."

   

  Voor de beslissing van vandaag had het IOC de relaties en subsidies van de AIBA al bevroren. Het IOC dreigde ermee het boksen, sinds 1904 op het olympische programma, van de Spelen te schrappen, maar zover is het nog niet.