• home
 • video
 • pas verschenen

  Roberto Martinez deelt zijn geheimen: "België beter leren kennen helpt mij bij de Duivels"

  Roberto Martinez was de eerste spreker op WILL.

  Roberto Martinez is veel meer dan enkel de coach van de Rode Duivels. Zo was de 45-jarige Spanjaard ook te gast op WILL, het sportfestival in Kortrijk. Wij legden hem 3 vragen voor van onze surfers.

  Roberto Martinez had de eer om eind oktober de eerste spreker te zijn op de allereerste editie van Sportfestival WILL. De bondscoach van België legde aan ons uit waarom hij graag van de partij was in Kortrijk en maakte ook tijd om te antwoorden op de vragen van onze surfers.

   

  "In de sport en het leven is het belangrijk om te delen en WILL is daar een mooi initiatief voor. Als ik vandaag één iemand kan inspireren, dan is het dit al waard", zei Martinez, die het belangrijk vindt om België beter te leren kennen. 

   

  "Om ervoor te zorgen dat de Rode Duivels spelen zoals hun fans het willen, moet ik de Belgische cultuur leren kennen. Ik moet de plaatsen zien waar mijn spelers opgegroeid zijn en hoe de mensen in België denken over sport en voetbal. Dat geeft mij een voordeel als ik beslissingen moet nemen bij de Rode Duivels."

  Als ik vandaag één iemand kan inspireren, dan is het dit al waard

  Roberto Martinez

  Vraag 1: Hoe maak je van 23 individuen één groep?

  "Er zijn verschillende manieren om een groep te coachen, maar ik ga altijd uit van "aspiration", de wil of het verlangen om iets moois neer te zetten. Het is effectiever, omdat het 24u op 24u werkt in plaats van enkel de momenten dat je er zelf bij bent."

   

  "Als je erin slaagt om elk individu zijn ego opzij te laten zetten om samen te streven naar hetzelfde hogere doel, dan ga je verder geraken dan als politieman iets opleggen waar je mensen niet in geloven."

   

  "Je hebt daarvoor groepsgesprekken nodig, maar ook persoonlijke gesprekken. Die laatste zijn noodzakelijk als er onduidelijkheden zijn bij het individu. Uitleg geven bij je beslissingen is daarom cruciaal, zeker als je iemand moet ontgoochelen. Als iemand een duidelijk idee heeft van wat hij of zij moet doen, dan kan hij of zij positief reageren om een belangrijker deel van de groep te worden."

  Vraag 2: Hoe kun je als coach inspireren en motiveren?

  "Een les die ik dankzij gezond verstand geleerd heb: je kunt niemand inspireren die niet geïnspireerd wil worden. Als coach denk je soms dat je iedereen kunt motiveren en eventueel forceren om iets te bereiken, maar het startpunt moet zijn dat de sporter gemotiveerd wil worden."

   

  "Als dat zo is en je leert de mens achter de sporter kennen, dan is het makkelijker om de sporter een reden te geven om hard te werken en af te zien. Die reden moet in de lijn liggen van wat hij of zij wil doen. Soms zijn wij coaches verward, want als de atleet geen doel wil bereiken, dan kan een coach weinig doen."

  Vraag 3: Hoe kun je best omgaan met druk?

  "Een sporter moet begrijpen dat de echte druk de druk is die een sporter zichzelf oplegt. Je moet de druk laten afhangen van je eigen standaard en werk en enkel bezig zijn met de zaken die je zelf in de hand hebt."

   

  "In de huidige wereld heeft iedereen een mening en met sociale media ook een platform om die mening te verkondigen. Het is belangrijk dat je daarboven staat en je niet laat afleiden door positieve of negatieve kritiek. Het is voor elke sporter of coach belangrijk om te beseffen dat de enige druk die telt, de druk is die je jezelf oplegt."

  Bondscoach Roberto Martinez op WILL