• home
 • video
 • pas verschenen

  FA denkt na over Brexit en minder buitenlanders in de Premier League

  " "

  Kampioen Manchester City speelt steevast met een pak buitenlanders.

  Ook het Engelse voetbal ontkomt niet aan de Brexit, die begin volgend jaar een feit zou moeten zijn. De Engelse bond (FA) werkt aan een plan om het aantal buitenlanders in een Premier League-kern van 17 naar 12 te brengen. Dat schrijft de kwaliteitskrant The Times.

  Met het plan wil de FA ook een boost geven aan het aantal lokale ("homegrown") voetballers. The Times weet dat de clubs deze week het voorstel in de bus zullen krijgen.

   

  Voor een aantal onder hen zal dit een grondige wijziging met zich meebrengen, als het erdoor komt. 13 van de 20 huidige Engelse eersteklassers tellen meer dan 12 overzeese spelers in hun eerste elftal.

  Werkvergunning voor elke buitenlander of strenge regels voor alle buitenlanders?

  In ruil voor de inperking van het aantal buitenlanders zou de FA voor élke buitenlander die een contract krijgt bij een Premier League-club, een goedkeuring van zijn werkvergunning willen geven.

   

  Op dit moment is zo'n "work permit" enkel weggelegd voor een topspeler van een niet-EU/Europese Economische Ruimte (EER)-land om het Engelse voetbal te helpen ontwikkelen. Zo'n topper moet onder meer een x-aantal interlands hebben afgewerkt om in aanmerking te komen. Voor EU/EER-spelers is zo'n strenge goedkeuring niet nodig.

   

  Als de clubs geen akkoord vinden met de FA over de Brexit, zou hen een "no deal"-scenario boven het hoofd kunnen hangen, schrijft The Times. Daarbij zouden EU-spelers aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als de niet-EU-spelers nu om aan een werkvergunning te raken.

   

  De Britse premier Theresa May vertelde gisteren dat er nog heel wat zaken niet uitgeklaard zijn met de Europese Unie aangaande de Brexit.