• home
 • video
 • pas verschenen

  "Score openen met stilstaande fase levert ook de zege op"

  Elliot Moore

  Elliot Moore (m) heeft net een hoekschop binnengekopt voor OHL.

  Ook op de laatste speeldag van de eerste periode hebben stilstaande fases de doorslag gegeven. "KV Mechelen, Beerschot Wilrijk, OH Leuven en Tubeke legden op die manier de wedstrijd in een bepalende plooi", merkt onze 1B-analist Karel Fraeye op.

  Hoekschop OHL = 0-1

  Spanning om de winnaar van de eerste periodetitel te kennen was er niet meer. Dat ook Union niet verwachtte met 0-5 te winnen was gezien de vorm van Mechelen niet meer dan logisch. Er telde nog enkel de inzet van de 3 punten voor het eindklassement. Een interessante en opvallende statistiek op deze speeldag: in alle vier de wedstrijden in 1B viel het openingsdoelpunt uit een stilliggende fase.

   

  In Roeselare kwam OH Leuven 0-1 voor na een hoekschop richting tweede paal, waar verdediger Elliot Moore knap binnenknikte. Het was een snelle goal die de weg plaveide voor OHL. Het maakte optimaal gebruik van de ruimte om vol vertrouwen uit te lopen tot zowaar 0-4 en het ontslag van Roeselare-trainer Jordi Condom in te luiden.

  Hoekschop KV Mechelen = 1-0

  In KV Mechelen-Union schoot iets voor het uur een hoekschop door richting Onur Kaya, die de bal met een mooie curve voor doel bracht en zo Van Damme, ook met het hoofd, de 1-0 liet aantekenen. Die voorsprong zorgde ervoor dat Mechelen geen al te lastige avond had omdat Union haar favoriete omschakeling niet kon uitvoeren. KV controleerde en won met 2-1.

  Hoekschop Beerschot Wilrijk = 0-1

  Ook in Lommel - Beerschot Wilrijk legde een hoekschop de wedstrijd in een bepalende plooi. De hoekschop werd rond het kwartier wegdraaiend net buiten de zestienmeter gezwiept, waar Van Camp de bal meenam en hard richting eerste paal trapte. Na wat geharrewar knalde Vandenbergh de 0-1 binnen, het sein voor een sterkte eerste helft en een terechte 0-2-voorsprong voor de Ratten.

  Vrije trap Tubeke: 1-0

  En ook in de vierde wedstrijd (Tubeke - Westerlo) legde een stilliggende fase de wedstrijd in een bepalende plooi: een indirecte vrije trap werd indraaiend richting tweede paal getrapt. De afvallende bal werd randje zestienmeter in halve volley door Agyiri in de verste hoek gedeponeerd.

   

  1-0, een voorsprong die Tubeke heel veel energie en het nodige vertrouwen gaf om die met hand en tand te verdedigen. Een Tubeke op achterstand of een Tubeke op voorsprong, dat is een erg groot verschil voor de tegenstander.

   

  Het belang van de stilstaande fases kan niet mooier aangetoond worden dan op deze speeldag. Telkens ging het om het openingsdoelpunt en alle vier de teams die de score openden sloten de wedstrijd ook winnend af. Ook opvallend: enkel

  OH Leuven scoorde in de eerste fase. De drie andere goals vielen na ongelukkig wegwerken en een tweede fase.

   

  Volgend weekend begint de tweede periode in 1B.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en
  1B-club Lommel. Voor Sporza neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  Karel Fraeye.