Waarom Monaco Cercle Brugge overgekocht heeft: "Niet uit liefdadigheid"

  Cercle-voorzitter Frans Schotte geflankeerd door Vasiljev (Monaco) en Pierre François.

  Uit de Football Leaks-documenten die Der Spiegel deelde met De Standaard zijn de echte redenen aan het licht gekomen waarom Monaco Cercle Brugge overgenomen heeft. “Monaco had meer spelers dan ze konden laten spelen, maar de club kon die bijvoorbeeld niet allemaal kwijt in de Franse competitie", zegt De Standaard-journalist Nikolas Vanhecke.

  "Monaco wil overtollige spelers laten rijpen bij een buitenlandse ploeg"

  In 2011 kwam AS Monaco in handen van de Russische oligarch Dmitri Rybolovlev (rechts op de foto). "En daarna begon Monaco te worstelen met de Financial Fair Play-regels", zegt Nikolas Vanhecke, journalist bij De Standaard.

   

  "Monaco wilde financieel meer doen dan het kon doen met één ploeg. De club bezat te veel spelers, waardoor er velen niet aan spelen toekwamen."

   

  Spelers uitlenen is dan een oplossing. “Als Monaco spelers wilde uitlenen aan andere teams in de Franse competitie, mochten dat er maximaal zeven zijn", zegt Vanhecke.

   

  "In 2013 kwam Filips Dhondt, de huidige CEO van Monaco, met het plan om een buitenlandse club te kopen. Zo kon de Franse club spelers die nog niet klaar zijn om mee te spelen met de A-ploeg laten rijpen bij een buitenlandse ploeg."

   

  "Het is duidelijk dat Monaco Cercle niet overgenomen heeft uit liefdadigheid, maar wel om overtollige spelers daar te laten ontwikkelen en terug te halen naar Monaco."

  "De rol van Pierre François is opvallend"

  Uit Football Leaks blijkt ook dat Pierre François, CEO van de Pro League, de rol van bemiddelaar op zich genomen heeft bij de overname.

   

  "Bij de zoektocht naar een club vond Monaco België het interessantst, onder andere door de culturele affiniteit, de fiscale voordelen en de sterke competitie", vertelt Vanhecke. "Monaco contacteerde toen Pierre François, CEO van de Pro League, om te polsen naar de mogelijkheden."

   

  “In maart 2017 had het bestuur van Monaco opgemerkt dat de Pro League ook met Financial Fair Play-regels zou komen. Monaco vroeg zich af of dat gevolgen zou hebben voor de samenwerking met Cercle. Volgens onze informatie had Dhondt toen al het verslag binnengekregen van de werkgroep Financial Fair Play binnen de Pro League, doorgestuurd door François.”

   

  "De vraag is waarom Cercle Brugge niet gewoon die info heeft doorgespeeld aan Monaco, waarom heeft François dat gedaan? De rol van François is dus wel opvallend."