• home
 • video
 • pas verschenen

  Vakoc 10 maanden na aanrijding door truck: "Stilaan klaar voor comeback"

  Petr Vakoc kon tijdens de Tour al een trainingstochtje maken met Yves Lampaert.

  Petr Vakoc wil over 100 dagen weer aansluiten bij het peloton. Eind januari werd de Tsjech van Quick Step Floors aangereden door een vrachtwagen op training.  Na tien maanden blessureleed en revalidaties is er licht aan het einde van de tunnel. "Ik wil in februari weer koersen", zegt hij.

  "Ik word wakker uit een nachtmerrie. Ik besef maar langzaam wat er gebeurd is. Ik weet niet waar ik ben of waarom ik op mijn rug op de weg lig." Op 25 januari worden Petr Vakoc, Laurens De Plus en Bob Jungels aangereden door een vrachtwagen op training in Zuid-Afrika. Zijn ploegmaats komen er zonder al te veel schade vanaf, maar Vakoc breekt zes ruggenwervels.

   

  Drie operaties, maanden revalideren en wat trainingsarbeid later lijkt de hemel op te klaren voor Vakoc. Hij hoopt over 100 dagen weer competitief te zijn. "Ik lijk stilaan klaar voor een comeback", vertelt hij op de website van Quick Step Floors. "Ik wil niet alleen de draad van het normale leven weer oppikken, maar ook gaan koersen."

   

  "Als alles volgens plan gaat, zal ik in februari een rugnummer opspelden en met de rest van de Wolfpack aan de startlijn staan. De ploeg geeft me de tijd om opnieuw fit te raken, zonder druk om me te bewijzen. Dat is een enorme steun." Vakoc kreeg zelfs een nieuw contract voor één seizoen aangeboden.

   

  Vakoc wil na zijn ongeval ook proberen om de veiligheid van de renners te verbeteren. "Misschien moet er een regel worden ingevoerd die bepaalt dat er bij het voorbijsteken van renners minimaal anderhalve meter afstand is. Dat is in veel landen al de standaard."

  Ik wil niet alleen de draad van het normale leven weer oppikken, maar ook gaan koersen.

  Vakoc: "Ik weet niet of ik ooit hetzelfde niveau zal halen"

  Vakoc heeft een dagboek van zijn revalidatie bijgehouden, vanaf het moment van de aanrijding tot zijn eerste ritje. Zo blijkt dat hij in de eerste 3 maanden na het ongeval amper kan bewegen.

   

  Op 1 juni schrijft de Tsjech enthousiast dat hij voor de eerste keer weer op zijn zadel kan kruipen. Hij droomt al van een terugkeer in het peloton, maar een nieuwe scan strooit roet in het eten. "De zenuwbanen in mijn linkerbeen zijn beschadigd, waardoor mijn hamstring niet goed werkt. Niemand kan voorspellen of mijn been volledig zal herstellen", klinkt het.

   

  In oktober is er nog steeds geen nieuws. "Het genezingsproces verloopt traag en het is niet duidelijk hoeveel hinder ik zal ondervinden in wedstrijden. Ik weet niet of ik ooit hetzelfde niveau zal halen, maar in februari mag ik weer koersen."

  In 2016 won Vakoc de Brabantse Pijl