Trainer over programma Evenepoel: "Koersen waar hij uitdagingen in ziet"

  Remco Evenepoel wordt op 1 januari prof.

  Remco Evenepoel (18) weet waar hij zijn eerste stapjes in het profpeloton zal zetten. Trainer Koen Pelgrim heeft een beperkt programma uitgetekend. "Resultaten zijn van secundair belang", klinkt het bij de Nederlander van Quick-Step.

  "Hij kan er zijn ei in kwijt, maar programma is niet te zwaar"

  De Ronde van San Juan, de Ronde van de Algarve, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Turkije mogen Remco Evenepoel volgend voorjaar verwelkomen, bevestigde de 18-jarige neoprof in Het Laatste Nieuws.

   

  "We hebben hem een programma gegeven dat hem ligt, waarin hij uitdagingen ziet, waarin hij zijn ei kwijt kan, maar dat tegelijk ook niet te zwaar is", legt Quick-Step-trainer Koen Pelgrim aan Sporza uit.

   

  "We hebben een voorlopig programma opgesteld waarin wat tijdritten zitten en waarin wat bergop gereden wordt. Dat zijn de elementen waarin hij het best tot zijn recht komt en waarin hij de komende jaren verder wil ontwikkelen. Maar de koersen zijn niet altijd van het zwaarste niveau, zodat hij zich rustig kan ontwikkelen."

  "Op die leeftijd moet je stapje per stapje opbouwen"

  De nieuwe ploeg van Remco Evenepoel wil extra spaarzaam zijn met het toptalent. "Hij komt van koersen van 120 tot 140 kilometer en rittenkoersen van maximaal 5 dagen."

   

  "Nu zal hij soms etappes van 200 kilometer moeten doen en dat meerdere dagen op een rij. Bovendien op een hoger niveau, waarbij hij zich niet altijd zal kunnen sparen. Dat is een veel zwaardere belasting en op die leeftijd moet je dat stapje per stapje opbouwen."

   

  "We proberen een programma te smeden dat voldoende rust geeft tussen de koersdagen. Als hij dan even over zijn toeren geweest is, dan kan hij rustig herstellen en goed uitgerust aan een nieuwe wedstrijd beginnen."

  "Resultaten? We zullen er geen stempel op plakken"

  Met de Ronde van Catalonië staat er eind maart normaal een eerste WorldTour-rittenkoers op het menu. "We willen hem even laten proeven van het niveau van zo'n koers", zegt Koen Pelgrim, die een van de begeleiders zal zijn van Evenepoel.

   

  "Hij rijdt er niet om te presteren, maar om eens een ander type wedstrijd te rijden. En hij kan eens kijken waar hij staat tegenover de echte toppers, want die koers is meestal een soort ijkpunt waar ronderenners zich al eens meten. Het is niet de bedoeling dat Remco zich er al meet met die mannen, maar hij kan al eens ruiken aan hun niveau."

   

  Hoeft Evenepoel dan nergens te presteren? "Dat hoeft niet. We zien waar hij uitkomt. We zullen er geen stempel op plakken. Hij mag presteren natuurlijk, maar het idee is om hem stap per stap beter te laten worden. De resultaten in de eerste maanden zijn dan van secundair belang."