Lente in Nederland: jeugdig PSV breekt record onder Van Bommel

  " "

  PSV telt 27 op 27 in Nederland, eerste achtervolger Ajax volgt op 5 punten.

  Eind oktober zijn er in Europa nog twee clubs die geen enkel punt verloren hebben in de eigen competitie. Van PSG (30 op 30) kijkt niemand meer op. Dat ook PSV Eindhoven met een 27 op 27 staat, is toch een verrassing. Stef Wijnants ontleedt de leider in de Nederlandse Eredivisie. De lente is ingezet in het Nederlandse clubvoetbal.

  Verrassend vertrek van Philip Cocu

  Vrij verrassend kwam er deze zomer na 5 jaar een einde aan het bewind van  coach Phillip Cocu. Cocu kan in Eindhoven een aardige erelijst voorleggen, want met 3 titels en 2 Supercups heeft hij zijn plaats in de rijke clubgeschiedenis.

   

  Veel redenen om met elkaar te breken waren er niet, maar zowel de club als Cocu voelden dat er sleet zat op de samenwerking. Cocu tekende plots een contract bij Fenerbahçe, dat donderdag in de Europa League tegenstander van Anderlecht is. Ook voor zijn assistenten Brood en Van der Weerden zaten de succesvolle PSV-jaren erop.

  Van Bommel en zijn schoonvader

  PSV bleef niet bij de pakken zitten en stelde een andere succesvolle ex-speler aan als opvolger, Mark van Bommel. Van Bommel was op dat moment nog actief op het WK in Rusland als assistent-coach van Australië onder voogdij van zijn schoonvader Bert Van Marwijk.

   

  Voor de 41-jarige Van Bommel is het zijn eerste klus als hoofdtrainer. Vorig seizoen leidde hij PSV onder 19 jaar voor het eerst sinds 1991 naar de landstitel en dus was het de logica zelve dat hij ooit coach van het eerste elftal zou worden. Algemeen Directeur Toon Gerbrands kreeg echter nu al het fiat om Van Bommel de sportieve macht te geven.

   

  Van Bommel is een ander type trainer dan de rustige Cocu. De Limburger coacht heel nadrukkelijk en is niet op zijn mond gevallen. In persconferenties gaat het er heel losjes aan toe. In Nederland is men er nu al van overtuigd dat Van Bommel een internationale toptrainer in spe is.

   

  PSV kreeg er nog gratis versterking bovenop, want schoonvader Van Marwijk mag dan officieel geen assistent zijn, hij daagt erg regelmatig op in het trainingscomplex De Herdgang en souffleert in de catacomben wel eens wijze raad in.

  Het record van Gerets

  Geen domme praat zal het zijn, want PSV is als een komeet aan het Eredivisie-seizoen begonnen. Wonnen ze in Fortuna Sittard en PEC Zwolle nog met 1-2 in de allerlaatste seconden van de wedstrijd, de andere zeven overwinningen tonen duidelijke cijfers ( 4-0, 6-1, 0-7, 3-0, 0-2, 4-0 en 6-0 ).

   

  Hiermee verbetert Van Bommel het clubrecord van trainer Eric Gerets. De Belg won in 1999 de eerste 8 matchen van het seizoen en strandde daarna op een gelijkspel. PSV heeft voorlopig 5 punten voorsprong op Ajax, dat het een maand geleden kansloos met 3-0 naar huis speelde. Feyenoord volgt al op 7 punten. De rest in Nederland staat erbij en kijkt ernaar.

  Sterke vleugelverdedigers

  In de goal is Jeroen Zoet gebleven. Centraal achteraan beschikt Van Bommel met nieuwkomer Nick Viergever, gratis overgekomen van Ajax, en de Duitser Daniel Schwaab over een brok ervaring. Vooral Schwaab is een echte leider. De Duitser was al onder Cocu een verlengstuk op het veld, die rol wordt onder Van Bommel nog sterker.

   

  De grootste vooruitgang heeft PSV op de flanken gemaakt met de 21-jarige Spanjaard Angelino en de kersverse Oranje-international Denzel Dumfries. In het verleden kampte PSV vooral aan de linkerkant met een gebrek aan klasse. Nu vormen Angelino vanaf links en Dumfries vanaf rechts een constante dreiging.

  De jeugd is aan zet

  Niet alleen de vleugelverdedigers zijn jong en sterk, ook op andere posities heeft van Bommel resoluut voor jeugdig geweld gekozen. Zo houdt Pablo Rosario, die vorige week met Oranje zijn debuut maakte tegen de Rode Duivels, de dure Mexicaanse aankoop Gutierrez op de bank. Rosario (21) wordt soms al vergeleken met Patrick Vieira, omdat hij defensief zo goed staat, sterk is aan de bal en altijd oplossingen naar voren zoekt.

   

  Ook Jorrit Hendrix en de Uruguayaan Gaston Pereiro zijn nog maar 23. Van Bommel brengt zo veel dynamiek in de ploeg. PSV voetbalt als een speels en gelukkig team dat zoekt naar goals: 36 in 9 matchen. Eén van die goals werd gemaakt door de 20-jarige Belg Dante Rigo. Rigo speelt al sinds zijn 9e bij PSV en stond ook al in de basis. Helaas voor de jeugdinternational viel hij snel uit met een blessure. Ook de 19-jarige Donyell Malen krijgt regelmatig zijn minuten.

  Scorende spitsen

  De ster van PSV is nog altijd Hirving Lozano. De Mexicaan speelde enkele  sterke matchen op het WK en hij leek rijp voor een topclub. Maar Lozano, nog altijd maar 23, wil nog een jaartje rijpen vooraleer hij de grote stap waagt. De Mexicaan trapte er al 8 binnen, net als de ervaren diepe spits Luuk de Jong.

   

  Toch denkt PSV straks een financiële klapper te maken met Steven Bergwijn. Bergwijn, net 21 geworden, is onder Van Bommel helemaal ontbolsterd en wordt nu al de nieuwe Memphis Depay genoemd. 

  De strijd met Ajax

  PSV mag dan wel de blikvanger zijn, of het straks Ajax van de landstitel kan houden is nog maar de vraag. Ajax, dat eerder Standard kansloos uitschakelde in de voorronde van de Champions League, behield op Justin Kluivert na al zijn topspelers. Onana, Ziyech, Huntelaar, De Ligt, De Jong en Neres strijden straks mee voor het kampioenschap en ook de jonge Deense spits Dolberg is weer blessurevrij.

   

  Bovendien was sportieve baas Marc Overmars voor één keertje niet zuinig en haalde hij bijna 30 miljoen uit de zak voor de terugkeer van Daley Blind en haalde hij de Servische international Dusan Tadic bij Southampton op. Met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong beschikt Ajax ook over goudhaantjes die de bankrekening alweer zullen vullen.

   

  Kortom, het Nederlandse clubvoetbal krijgt, in navolging van Oranje, weer kleur op de wangen. Ook Europees staan Ajax en PSV er opnieuw. Voor het eerst sinds 2005 nemen nog eens twee clubs deel aan de poulefase van de Champions League. En deelnemen hoeft geen eindstation te zijn. PSV liet erg aardige dingen zien tegen Inter (1-2) en krijgt vanavond de Tottenham-Belgen op bezoek. Ajax behaalde dik verdiend een punt bij Bayern München en klopte gisteren Benfica.