• home
 • video
 • pas verschenen

  Ontgoochelde Van Lierde vertelt over Hawaï: "Ben geen wieltjeszuiger"

  Frederik Van Lierde werd 32e vorig weekend op de Ironman in Hawaï. Een grote teleurstelling. Vooral de straftijd die hij onderweg kreeg, ligt hem zwaar op de maag. "Ik was op geen enkele manier aan het stayeren. Ik kon niet geloven wat ik zag. Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn sportcarrière."

  "Het heeft even geduurd voor ik eindelijk iets op papier kon zetten, sorry daarvoor", begint Frederik Van Lierde zijn verhaal 4 dagen na de Ironman in Hawaï. "Dit is de grootste ontgoocheling uit mijn carrière. Voor het 3e jaar op rij hebben andere mensen beslist over mijn resultaat. Het is mijn 2e blauwe kaart in 3 edities."

   

  "Ben ik een wieltjeszuiger? Een oneerlijke triatleet? Zoek ik naar oneerlijke voordelen omdat ik niet sterk genoeg ben? Dat is wat mensen nu denken! Het stond onmiddellijk op het scherm: "drafting penalty": Van Lierde. Er is geen enkele manier om deze straf aan te vechten of te protesteren, geen rechten, niets."

   

  Van Lierde kreeg onderweg 5 minuten straftijd net voorbij het punt van 50 kilometer op de fiets. "De hoofdscheidsrechter toonde me een blauwe kaart voor stayeren. Op geen enkele manier was ik aan het stayeren of had ik gestayerd. Ik kon niet geloven wat ik zag, ongeloof, zelfs niet in staat om iets te zeggen of te vragen aan de scheidsrechter."

  Ben ik een wieltjeszuiger? Een oneerlijke triatleet? Dat is wat mensen nu denken! 

  Frederik Van Lierde

  "Ik had 2 opties: verdergaan en gediskwalificeerd worden na afloop of stoppen bij de straftent en daarna proberen mijn goeie ritme terug te vinden. Ik koos voor de 2e optie. Ik heb nooit mijn goede benen, mijn goede mentaliteit gevonden. Ik was een gebroken man. Ik probeerde nog het beste van mezelf te geven gedurende de volgende 120km. Het enige wat ik nog wilde doen, was finishen."


  "Ik liep een zeer slechte marathon. Dat is niet waar ik voor train en leef met mijn familie en entourage. Het plezier van de wedstrijd op Hawaï ben ik enigszins verloren. Het is tijd voor wat rust en familie, dat is wat we nu allemaal verdienen. Ik heb twee grote overwinningen: de Ironman in Frankrijk en Alpe d'Huez LD. Dat moet ik otnhouden van 2018."