• home
 • video
 • pas verschenen

  "Met haar oefening kan Nina Derwael voor goud gaan op het WK"

  0 / 0

  Over een week beginnen in Doha de wereldkampioenschappen turnen. De Belgen willen vooral scoren als team omdat het ook de start is van de olympische kwalificatiecampagne. Maar ook individueel trekken ze met ambitie naar Qatar. 

  Derwael: "Mijn oefening is nu beter dan vorig jaar"

  Europees kampioene aan de brug Nina Derwael is het speerpunt van de Belgische vrouwenploeg. "Ik heb het gevoel dat ik nu beter ben dan op het EK. Mijn oefeningen zijn klaar en ook fysiek ben ik in vorm." Op het WK in 2017 pakte Derwael brons. Kan het nu beter? "Dat is de bedoeling. En ik heb ook het gevoel dat mijn oefening beter is dan toen."

   

  Coach Yves Kieffer legt de lat ook hoog. "Nina heeft een heel goeie voorbereiding achter de rug. We hebben na het EK nog een beetje aan haar oefening gesleuteld. Ze heeft nu de beste oefening van de gymnastes die daar zijn. Als ze ze uitvoert zoals op training, kan ze goud pakken. Het zal op details aankomen."

   

  "Ik sta stevig in mijn schoenen", zegt Derwael. "Eerst was het moeilijk om met de hoge verwachtingen om te gaan, maar ik heb dat omarmd. Ik heb er nu meer zelfvertrouwen door gekregen. Ik heb die Europese titel dus ik mag best vertrouwen hebben."

   

  Ondanks haar individuele ambities, blijft het team het belangrijkste. "Top 12 is ons eerste doel. Als we allemaal op perfectie mikken, dan kunnen we ook hoger mikken." Kieffer: "Een finale met het team behoort echt wel tot de mogelijkheden. Ze zijn erg gemotiveerd. Het zou een nieuwe stap voorwaarts zijn voor ons land."

  Goossens: "We willen top 24 zodat we in 2019 kunnen strijden voor olympisch ticket"

  De Belgische mannenploeg mikt minstens op een plaats in de top 24. Dat geeft recht op deelname aan het WK van volgend jaar. Daar worden de olympische tickets uitgedeeld. "Die top 24 moet zeker lukken", denkt Dennis Goossens. "Als ik kijk naar onze prestaties van de afgelopen jaren en onze oefeningen op training, staan we er goed voor."

   

  Coach Koen Van Damme: "Ik heb het gevoel dat we als ploeg beter zijn dan voor het EK. Het was een korte periode maar er zijn stapjes gezet. Ons puntentotaal kan nog een beetje hoger. Ik zal een blije coach zijn als dat lukt op dit WK. We hebben een paar sterke individuele prestaties nodig om de ploeg hoog te laten scoren."

   

  Dennis Goossens, in het verleden al goed voor finales op EK en Olympische Spelen, kan daar voor zorgen aan de ringen. "Ik wil echt die WK-finale halen. Ik heb een aantal WK's gemist door blessure en nu wil ik er echt staan. Ik voel me prima. Mijn EK-finale was een teleurstelling, maar we hebben dat geanalyseerd. Mijn voorbereiding is alleszins veel vlotter verlopen."

   

  Ook Noah Kuavita mikt op een finale op zijn eerste WK. "De eerste doelstelling is om met de ploeg zo dicht mogelijk bij de top 12 te eindigen, maar ik zit ook individueel met een finale in mijn hoofd. Als alles goed loopt kan ik de allroundfinale halen."