Ga naar de inhoud

CEO Bond: "Pro League vragende partij om meer onafhankelijkheid voor refs"

Peter Bossaert is sinds september CEO van de voetbalbond.

Peter Bossaert, sinds vorige maand CEO van de Belgische Voetbalbond, wil inzetten op transparantie en professionalisering bij de scheidsrechters. Drie pijlers daarbij zijn meer kwaliteit, meer kwantiteit en meer onafhankelijkheid ten aanzien van clubs.

Nieuwe CEO van voetbalbond maakt brandhout van vorig beleid

Bossaert gaf woensdag tekst en uitleg bij zijn plannen voor de toekomst van de voetbalbond. Op een moment dat een grootschalig schandaal het Belgische voetbal in zijn greep houdt, kon hij natuurlijk niet voorbij een actieplan voor scheidsrechters.

 

Hoe wil hij onafhankelijkheid van makelaars en beïnvloeding door clubs in de toekomst vermijden? "Ik heb gisteren een goed gesprek gehad met de scheidsrechters. Je mag niet onderschatten wat de impact is. Het is een klein team waar twee mensen wegvallen, die verdacht worden van iets waar je niet van verdacht wil worden."

 

"We willen dat de kwaliteit en de kwantiteit omhoog gaat. Dat kunnen we doen door een figuur naar het voorbeeld van Roberto Martinez voor de scheidsrechters naar Belgie te halen."

 

"We hebben ook afgesproken om een ethische code nog eens met elkaar door te nemen.  Er was al een ethische code, maar het volstaat niet om die te ondertekenen. Scheidsrechters zijn zich bewust dat ze op een veld  een soortgelijke functie hebben als een rechter. Een rechter heeft geen contact met de jury of met getuigen. Dat inzicht ondersteunen ze."

 

"We hebben ook afgesproken om de scheidsrechters volledig los te koppelen van de ProLeague. De ProLeague is ook zelf vragende partij daarvoor. De bond kreeg de opdracht om dat in een structuur te gieten. Overleg zal er blijven, de ProLeague financiert mee, maar het initiatief blijft bij ons en de refs rapporteren alleen aan ons. Dat is zoals de FIFA en UEFA het ook voorschrijven."

Bekijk het volledige interview met Peter Bossaert