Kon fraude vermeden worden? "Men wou interne keuken niet transparanter maken"

  Ignaas Devisch is professor in de filosofie.

  Ignaas Devisch is professor in de filosofie.

  De Belgische voetbalwereld staat op zijn kop door fraude en matchfixing. 8 jaar geleden werd nochtans al een ethische code opgesteld. "Maar daar was weinig animo voor tijdens een plenaire vergadering met de voorzitters van alle eersteklassers", zegt professor Ignaas Devisch, die destijds de ethische code opstelde.

  Devisch: "Ethische commissie moest kijken wat er fout liep in voetbal"

  Marc Coucke belooft dat er actie zal worden genomen om fraude in de toekomst zo weinig mogelijk kans te geven. Acht jaar geleden vroeg de Pro League al om een ethische code op te stellen, maar die werd uiteindelijk niet gebruikt.

   

  "Een ethische code is een soort gedragscode voor clubs en iedereen die betrokken is bij de voetbalsport", zegt professor Ignaas Devisch, die die ethische code 8 jaar geleden uitwerkte.

   

  "In die code staat welke waarden we moeten vooropstellen en waar we ons moeten aan houden. Dus ook op gebied van "financial fair play". Het was de bedoeling dat een ethische commissie op basis van die code kijkt wat er goed loopt en fout loopt in de Belgische voetbalwereld."

  "Er was geen bereidheid om te werken met ethische code"

  "Nadat ik die ethische code opgesteld had, werd die besproken tijdens een plenaire vergadering met de voorzitters van alle eersteklassers", zegt Devisch. "Maar in die vergadering bleek dat er weinig animo was om aan de slag te gaan met die code."

   

  "Of dat toen aan specifieke clubs lag, weet ik niet. Maar er was geen bereidheid om die ethische code toe te passen op de dagelijkse werking van een club. Men was duidelijk niet bereid om die interne keuken transparanter te maken."

  "Er zal actie komen als mensen de sport de rug toekeren"

  Zal de ethische code nu wel een kans krijgen? “Ik ben weinig optimistisch over het feit dat het vanuit de voetbalbond zal komen", zegt Devisch. "Anders waren die signalen er nu al geweest en die zijn er niet."

   

  "Maar ik denk wel dat er stappen vooruit gezet kunnen worden. En ik denk dat die stappen vooral gezet zullen worden als mensen de sport de rug toekeren."

   

  "We hebben dat met het wielrennen op een bepaald moment ook gezien. Door de vele dopingzaken weigerde men in Duitsland nog wedstrijden uit te zenden. Dan gaat het snijden. Want het gaat allemaal om centen. En als de inkomsten dalen, dan mag ethiek weer meepraten."

  Bekijk het interview met Ignaas Devisch