• home
 • video
 • pas verschenen

  Hoe Vettel en Ferrari de rode loper uitrolden voor Lewis Hamilton

  Vettel en Hamilton raken elkaar in de GP van Italië.

  Lewis Hamilton kan zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 al ruiken. De Brit won in zijn Mercedes 6 van de laatste 7 Grote Prijzen. Hamilton toonde zijn klasse, maar kon ook profiteren van de talloze fouten van Sebastian Vettel en Ferrari.

  GP van Duitsland: Hamilton wint na beginnersfout Vettel

  Na zijn zege in Silverstone begint Sebastian Vettel met 8 punten voorsprong aan de GP van Duitsland op Hockenheim. Vettel krijgt een unieke kans: Hamilton gaat in de fout in de kwalificaties en moet starten vanaf plaats 14.

   

  Vettel lijkt onbedreigd op weg naar de zege, maar wanneer het begint te druppelen gaat het mis. Hij mist zijn bocht en valt uit. Hamilton profiteert optimaal en wint. In plaats van zijn voorsprong te vergroten, verliest Vettel de WK-leiding.

  GP van Italië: Vettel spint, Hamilton loopt uit

  Lewis Hamilton wint in Hongarije dankzij een gunstige regenbui tijdens de kwalificaties, maar in België slaan Vettel en Ferrari hard terug. In Monza lijkt Ferrari superieur en bezet het met Räikkönen en Vettel de eerste startlijn.

   

  Maar in de eerste ronde gaat het mis: Räikkönen - die wellicht net de boodschap heeft gekregen dat hij Ferrari in 2019 moet verlaten - houdt ploegmaat Vettel af en die kan daardoor niet hetzelfde doen met Hamilton. Vettel spint en verliest kostbare punten in de strijd voor de wereldtitel. 

  GP van Singapore: verkeerde strategie kost Vettel 2e plaats

  Hamilton trekt naar Singapore om zijn voorsprong van 30 punten te verdedigen op een circuit dat Ferrari beter zou liggen. Maar in de kwalificaties maakt Ferrari eerst een verkeerde bandenkeuze en schudt Hamilton daarna een geniale ronde uit zijn mouwen.

   

  Ook in de race gaat het fout voor Vettel. Hij haalt Verstappen eerst in op het circuit, maar daarna roept zijn team hem binnen voor een vroege pitstop. Dat was de verkeerde tactiek: Verstappen blijft langer buiten en komt na zijn pitstop weer voor Vettel. De Duitser moet zo de tweede plaats op zijn buik schrijven.

  GP van Japan: Ferrari maakt een potje van bandenkeuze

  Onder druk nemen de jongens bij Ferrari niet de beste beslissingen en dat is weer het geval in Japan. Tijdens Q3 sturen ze Räikkönen en Vettel de baan op met intermediates, omdat ze regen verwachten. Die regen blijft echter uit tot Vettel weer op slicks rijdt. De Duitser moet tevreden zijn met de 8e startplaats.

  GP van Japan: titelhoop dooft uit in crash met Verstappen

  Vanaf plaats 8 begint Vettel aan een snelle inhaalrace in Suzuka. De Toro Rosso's, Grosjean en Räikkönen moeten er snel aan geloven en in ronde 8 hijgt Vettel in de nek van Verstappen. Geduld is een schone deugd, maar dat vergeet Vettel even.

   

  Hij ziet een klein gaatje net voor de beroemde Spoon Curve, maar Verstappen houdt de deur dicht en na een contact staat Vettel achterstevoren. Als laatste kan hij zich weer op gang trekken, maar de kleine hoop op de titel is dan al vervlogen.

  "Vettel en Ferrari schieten zichzelf in de voet in de herfst"

  Bij een verklaring voor die fouten van Vettel en Ferrari komt Stefaan Lammens uit bij druk. "Ik denk dat de druk op de schouders van Vettel enorm is. Hij is een viervoudige wereldkampioen, maar bij Ferrari wil het niet lukken."

   

  "Ferrari in de Formule 1, dat is mythisch. En de laatste wereldtitel voor Ferrari dateert al van 2007, in de F1 is dat waanzinnig lang. Net als vorig jaar beginnen Vettel en Ferrari goed, maar schieten ze zichzelf in de voet in de herfst."

   

  "Hamilton staat er wanneer het moet. Hij werd wat gediend door het geluk, maar een grote kampioen dwingt dat ook af. Hij wacht bijvoorbeeld tot het juiste moment voor zijn inhaalbeweging, terwijl Vettel wel risico's neemt en teruggeslagen wordt. Ik heb het gevoel dat Ferrari de handdoek al in de ring heeft geworpen."